Några kallar henne fortfarande nyinflyttad efter tre år på orten. Lite har hon allt hunnit rota sig, men det är inte längre sedan hon flyttade från Ucklum till Järnforsen än att hon minns hur det känns att komma ny till en ort och inte känna någon.

– Så den här gemenskapen är betydelsefull för mig också, den ökar min bekantskapskrets, säger hon medan hon slår upp kaffe till Olivia Johansson och Anna Andersson, som kommit till kyrkan ihop med barnen.

De har börjat leka för länge sedan, och fått ihop en tågbana i trä att roa sig med tillsammans.

Artikelbild

| Elias Johansson, Linnéa Johansson, Amalia Andersson och Lea Ursescu leker med tågbanan de byggt ihop tillsammans.

– Det är roligt här, säger Linnéa Johansson, som pärlar tillsammans med Amalia Andersson.

Tidigare kunde man gå på scouterna i Järnforsen, eller vara en del av kören Unga röster, men båda de verksamheterna är nedlagda sedan en tid.

– Så det är uppskattat att det händer något nytt, säger Anna Andersson. Det är väldigt trevligt för de små att de kan leka tillsammans. Och för oss vuxna också, som inte träffas annars. Här kan vi sitta ner och ta en fika, samtidigt som vi pratar lite och umgås.

Det var också Catarinas tanke, att samlingarna i Missionskyrkan skulle öka gemenskapen. Som den pensionär hon är har hon massor av tid, som hon gärna investerar i träffarna.

Artikelbild

| Catarina Röjder serverar Nils-Olof Petersson. Anna Andersson och Olivia Johansson kaffe.

– Till en början var min idé att vi skulle starta språkcafé, men jag märkte att efterfrågan inte är så stor längre, så tanken utvecklades till ett öppet hus där både barn och vuxna, svenskar och nysvenskar kan umgås.

Just den här veckan är man inte så många, men det är inte ovanligt att uppemot 20-25 barn och vuxna kommer.

Artikelbild

| Lego och ballonger. Luca Ursescu trivs mitt bland alla leksaker.

– Vi driver en ungdomsgård på fredagar, men den är för de äldre barnen på orten, så det känns kul att vi kan göra något för de yngre barnen också, säger Nils-Olof Petersson, ordförande i Equmenia, Sveriges största kristna barn- och ungdomsorganisation.

Varje måndagseftermiddag öppnar församlingen upp sin dörr och under de veckor som gått sedan premiären har Catarina Röjder märkt att behovet finns. Det bekräftar Ligia Ursescu, som deltar så ofta hon kan tillsammans med sina båda barn Lea och Luca.

Artikelbild

| En träff i all enkelhet. Det var Catarina Röjders tanke med att starta öppet hus i Missionskyrkan, dit Ligia Ursescu går så ofta hon kan med barnen Lea och Luca.

– Det här är bra. Vi flyttade från Rumänien till Sverige för fyra och ett halvt år sedan och särskilt för min dotter Lea, tre år, är det viktigt att få träna och utveckla sin svenska. Hon tycker om att leka med de andra barnen.