Nya siffror från i onsdags visar att 109 barn står i kö till en plats i barnomsorgen. Av dem har 56 väntat mer än fyra månader, som kommunen enligt lagen egentligen är skyldig att ordna barnomsorg på.

Men det kravet har man alltså inte lyckats hålla, trots att antalet avdelningar utökats med 30 procent, från 34 till 44 mellan augusti 2016 till maj i år. Vilket gett 150 nya platser.

– För tillfället har vi tolv heltidstjänster ute på annons, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Artikelbild

| En grupp föräldrar med barn demonstrerade utanför kommunhuset på fredagen för att visa sitt missnöje med att de fått vänta så länge på barnomsorg.

– Vi har stora rekryteringssvårigheter som gör att kommunen inte kan utöka i den omfattning som behovet är.

En grupp föräldrar från Virserum har tröttnat på att behöva vänta och ordnade på fredagen en demonstration för att visa sitt missnöje. Ledsna, förtvivlade och uppgivna berättade de om sina försök att få in sina barn på förskolan Evahagen.

– Det enda vi får till svar är att det inte finns tillräckligt med platser och inte tillräckligt med personal. Jag har till och med fått rådet att flytta till Vimmerby eller Västervik istället, säger Maher Abd och tillägger att han väntat två år och sju månader på att få in sitt barn på förskolan.

Alla har det gemensamt att de vill studera på SFI, svenska för invandrare, eller jobba och Maher Abd passar på att visa upp ett sms i telefonen som bekräftar att han skulle få en praktikplats – om han har barnomsorg.

Artikelbild

| Zenar Mohamed initierade demonstrationen som ett sista halmstrå han greppar. Här tillsammans med hustrun Sherin och sonen Aram.

– Vi blev lovade platser i september, till båda våra barn. Men har inte fått dem än och min fru behöver gå på SFI, då måste jag vara hemma med barnen.

Zenar Mohamed initierade demonstrationen som ett sista halmstrå han nu greppar.

Artikelbild

| Walaa Rumman ska börja på SFI på måndag, men är ledsen över att mannen Maher Okla måste vara hemma istället med barnen Sima och Rasoula, som skulle behöva komma ut och träffa andra barn anser de.

– Jag jobbar sedan två år, men min fru har inte kunnat börja på SFI. Det gör att våra liv här i Sverige stoppas upp.

Martin Snickars träffade aldrig föräldrarna, då han befann sig på annan ort, men hälsar att kommunfullmäktige beslutade i oktober att utöka med ytterligare två avdelningar på Evahagen, som beräknas starta under början av 2019.

Artikelbild

| Obaida Ibrahim tillsammans med dottern Miral, ett och ett halvt år.

– Modulen är beställd och vi har pengar i budgeten, säger Martin Snickars. Kostnaden för modulhyran uppgår till 605 000 kronor och personalkostnaden till drygt 3,2 miljoner kronor per år.

Kötiden är som längst i Virserum och Hultsfred så i början av nästa år är det också tänkt att en ny förskola med två avdelningar ska öppna i Ekeberg, till en kostnad av 1,7 miljoner kronor.