– Att vi tagit bort luciaomröstningen och istället engagerar hela årskurs nio, både tjejer och killar, tillsammans med barnkören tycks ha motiverat dem till att vilja vara med i luciaföljet. Det känns mer 2018, säger kantor Lisa Sandstedt, som tränar med dem.

Luciafirandet, som hålls på själva luciadagen, har med andra ord bytt skepnad i Virserum, med Svenska kyrkan och Prolympiaskolan som arrangör. Två lucior kommer att lottas fram, en blir skolans lucia, den andra lucia i kyrkan.

Även i Hultsfred stryks röstningsmomentet och istället medverkar delar av barnkören tillsammans med Glädjekören på luciadagen. Tioåriga Ylva Hellgren har utsetts till lucia.

– Det var lite knappt om tid för att vi skulle hinna något annat, vi är inte så många inom församlingen som jobbar med lucia, säger kantor Helena Lundborg Svensson. Men jag är glad att vi ändå kan bevara traditionen, om än på ett lite annorlunda sätt. Så får vi se hur vi gör nästa år.

Mörlunda och Målilla blir dock utan luciafirande i kyrkan. Brist på både ledare och medverkande tvingade kantor Sofia Holmquist att ta beslutet.

– Många vill lyssna, inte lika många vill medverka. Jag har vädjat till ungdomarna sedan i september och vi har alltid haft en trogen skara som ställt upp, men många har flyttat, så jag blev tvungen att inse fakta. Vi får hoppas på nästa år istället.