Carolinas udda affärsidé – andelsjordbruk

Carolina Dahlberg driver ett andelsjordbruk på sina föräldrars gård utanför Virserum. Den här första säsongen hoppas hon sälja 40 andelar till folk som prioriterar kvalitet och hållbar produktion framför kvantitet och svinn.

Carolina Dahlberg har slagit in på en väg som inte är så vanlig. Hon driver ett andelsjordbruk på föräldrarnas gård, utanför Virserum.

Carolina Dahlberg har slagit in på en väg som inte är så vanlig. Hon driver ett andelsjordbruk på föräldrarnas gård, utanför Virserum.

Foto: Privat

Hultsfred2019-01-13 09:00

33-åriga Carolina Dahlberg har slagit in på en väg som inte är så vanlig. Efter ett år, då hon provodlat, undersökt underlaget och marknadsfört idén, kände hon sig redo att ta nästa steg och sälja andelar i jordbruket på gården Stora Ulvarp, mellan Virserum och Stenberga.

– Jag ska inte sticka under stol med att de första åren kommer bli lite kämpiga, men så här långt har jag sålt hälften av årets andelar. Åtta-tio av ägarna bor i Virserum och nu hoppas jag kunna utöka området till att omfatta också Järnforsen och Målilla. Affärsplanen är 40 andelar även nästa år och 60 året efter det.

Andelsjordbruk är en affärsmodell där producenter och konsumenter delar på risker och belöningar, genom bindande och långsiktiga avtal. Grönsaker levereras sedan veckovis under 22 veckor, från midsommar till början av advent.

– Söndagen den 20 januari ordnar jag en informationsträff på Café Bolaget i Virserum, där jag kommer föreläsa om andelsjordbruk och småskalig odling, säger Carolina Dahlberg och tillägger:

– Som andelsägare får man dessutom chans att träffa likasinnade. Det föds ett lokalt engagemang och bidrar till sammanhållning kring mat och hälsa.

Du säger att riskerna och belöningen delas, vad händer om det inte blir något alls?

– Jag vågar nästa lova att så inte kommer ske. Det blir aldrig så att alla grödor misslyckas, alltid är det något som trivs, nästan oavsett väderlek.

Som andelsägare får man säsongens grönsaker, odlade enligt ekologiska principer, från midsommar till advent.
Som andelsägare får man säsongens grönsaker, odlade enligt ekologiska principer, från midsommar till advent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!