Bort med gran och in med ek i stället

Många granar i Hulingsryds naturreservat i Hultsfred är svårt angripna av granbarkborre och behöver tas bort.

Flera av de stora granarna i Hulingsryds Naturreservat har drabbats av Granbarkborreangrepp. Miljö och byggnadsnämnden förordar nu dispens för insatser i reservatet.

Flera av de stora granarna i Hulingsryds Naturreservat har drabbats av Granbarkborreangrepp. Miljö och byggnadsnämnden förordar nu dispens för insatser i reservatet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-02-24 09:00

Barkborreangreppet gör nu att miljö- och byggnadsnämnden öppnar för dispens att gå in i naturreservatet och ta bort de angripna träden.

– När markägarna runt omkring tar sin del av ansvaret, så måste kommunen ta sin del,  säger Lennart Davidsson, vice ordförande i nämnden.

Han pekar på att det är ett kommunalt naturreservat, där kommunen har rådighet. I ett nämndsbeslut öppnas nu möjligheten för ÖSK att gå in och göra insatser i naturreservatet. Men - det är inte bara att ge sig in och såga. Villkoren är hårda. Det handlar om att ta största möjliga hänsyn till naturen, vara försiktig med olja och så vidare. Nämnden bedömde det också olämpligt att anlägga en grillplats inne i reservatet. Den blir i stället vid bron över Silverån.

När de angripna granarna tagits bort kommer det i stället att planeras in ek och andra lövträd. Likaså kommer gamla betesmarker att återskapas i skuggan under stora jätteträd.  Förhoppningen är rent av, att marken ska komma att betas i framtiden. Eller i alla fall slås årligen.

– Tanken med lövträden är att göra området lite öppnare och trevligare, säger Lennart Davidsson, vi vill ju att människor ska gå ut i skogen.

Det finns också ett område med stora, kraftiga granar, en riktig trollskog på området och de vill man spara så länge det går. 

Miljö- och byggnadsnämnden anser att de åtgärder som ÖSK föreslår,  stämmer väl överens med skötselplanerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!