BILDEXTRA: Komvux fyllde 50

Det blev stort tårtkalas när Hultsfreds piggaste 50-åring Komvux firades. En 16 meter lång rulltårta med 50 ljus och 50 flaggor gjordes dagen till ära och eleverna lät sig väl smaka och stämde upp i ett fyrfaldigt leve.

Obaida Ibrahim firade tillsammans med vänner, studiekamrater och lärare när Komvux firade 50-årsjubileum.

Obaida Ibrahim firade tillsammans med vänner, studiekamrater och lärare när Komvux firade 50-årsjubileum.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-12-06 21:30

– Komvux har gjort en fantastisk resa, sa rektor Aina Kalle när hon högtidstalade. Det var 1968 som regeringen fattade beslutet att kommunerna själva skulle ta ansvar för den kommunala vuxenutbildningen. Det fanns en gryende industrialisering och urbanisering och man insåg att det var låg utbildningsnivå på medborgarna, som många gånger hade stor förmåga men det syntes inte i den formella utbildningen. På ett sätt kan man säga att vi är där igen.

Komvux firar 50-årsjubileum under hela året, men i Hultsfred hade man valt att koncentrera firande till torsdagen.

– Vi vet inte exakt hur länge Komvux funnits här, men jag skulle gissa att både Hultsfred och Vimmerby i princip var med från början, säger Aina Kalle.

Alla 550 inskrivna elever, varav 300 går på SFI, svenska för invandrare, bjöds in till stort tårtkalas, tillsammans med övriga studenter som ryms inom Hultsfreds Lärcenter, som Campus Hultsfred heter numera.

Jacqueline Kuster, administratör på Lärcenter, hade kommit med idén att göra en rulltårta som skulle mäta 50 meter, men insåg när hon räknade antalet portioner att det fick räcka med "bara" 16 meter. Istället symboliskt garnerad med 50 ljus och 50 flaggor. Och det gissades att den rent av kanske tar hem titeln Hultsfreds kommuns längsta tårta.

Innan man högg in på tårtan ekade "Ja må vi leva" över hela Rock City, allt avrundat med ett fyrfaldigt leve.

– Dagen har varit helt fantastisk, jättehärlig stämning, säger vägledare Linda Ungsäter, som inom en snar framtid tar på sig rollen som rektor tillsammans med Aina Kalle. Det känns jättekul att så många kom för att vara med och fira här idag.

Aina Kalle, som jobbat med vuxenutbildning i drygt 20 år, i både rollen som lärare och rektor, talade om Komvux som Hultsfreds piggaste 50-åring. Och hon underströk att Komvux aldrig varit hetare.

– I ett samhälle som kräver digitalisering och har globalisering ställs det nya och stora krav på människorna i yrkeslivet. Samtidigt har vi många nyanlända som behöver en utbildningsinsats för att kunna matchas mot jobb. Då är vuxenutbildningen helt central för vår kompetensförsörjning, säger Aina Kalle och fortsätter:

– Jag skulle vilja säga att det handlar om värdegrunden, om alla människors lika värde. Alla är värda en andra chans. Och en tredje och fjärde också.

"Komvux är hetare än någonsin", sa Linda Ungsäter och Aina Kalle när de firade Hultsfreds piggaste 50-åring.
"Komvux är hetare än någonsin", sa Linda Ungsäter och Aina Kalle när de firade Hultsfreds piggaste 50-åring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!