– Komvux har gjort en fantastisk resa, sa rektor Aina Kalle när hon högtidstalade. Det var 1968 som regeringen fattade beslutet att kommunerna själva skulle ta ansvar för den kommunala vuxenutbildningen. Det fanns en gryende industrialisering och urbanisering och man insåg att det var låg utbildningsnivå på medborgarna, som många gånger hade stor förmåga men det syntes inte i den formella utbildningen. På ett sätt kan man säga att vi är där igen.

Komvux firar 50-årsjubileum under hela året, men i Hultsfred hade man valt att koncentrera firande till torsdagen.

– Vi vet inte exakt hur länge Komvux funnits här, men jag skulle gissa att både Hultsfred och Vimmerby i princip var med från början, säger Aina Kalle.

Artikelbild

| En 16 meter lång tårta, garnerad med 50 ljus och 50 flaggor, hade gjorts dagen till ära när Komvux 50-årsjubileum firades på Hultsfreds Lärcenter.

Alla 550 inskrivna elever, varav 300 går på SFI, svenska för invandrare, bjöds in till stort tårtkalas, tillsammans med övriga studenter som ryms inom Hultsfreds Lärcenter, som Campus Hultsfred heter numera.

Jacqueline Kuster, administratör på Lärcenter, hade kommit med idén att göra en rulltårta som skulle mäta 50 meter, men insåg när hon räknade antalet portioner att det fick räcka med "bara" 16 meter. Istället symboliskt garnerad med 50 ljus och 50 flaggor. Och det gissades att den rent av kanske tar hem titeln Hultsfreds kommuns längsta tårta.

Innan man högg in på tårtan ekade "Ja må vi leva" över hela Rock City, allt avrundat med ett fyrfaldigt leve.

– Dagen har varit helt fantastisk, jättehärlig stämning, säger vägledare Linda Ungsäter, som inom en snar framtid tar på sig rollen som rektor tillsammans med Aina Kalle. Det känns jättekul att så många kom för att vara med och fira här idag.

Artikelbild

| Initiativtagaren till jättetårtan, Jacqueline Kuster får hjälp med garneringen av rektor Aina Kalle, tv.

Aina Kalle, som jobbat med vuxenutbildning i drygt 20 år, i både rollen som lärare och rektor, talade om Komvux som Hultsfreds piggaste 50-åring. Och hon underströk att Komvux aldrig varit hetare.

– I ett samhälle som kräver digitalisering och har globalisering ställs det nya och stora krav på människorna i yrkeslivet. Samtidigt har vi många nyanlända som behöver en utbildningsinsats för att kunna matchas mot jobb. Då är vuxenutbildningen helt central för vår kompetensförsörjning, säger Aina Kalle och fortsätter:

Artikelbild

| "Komvux är hetare än någonsin", sa Linda Ungsäter och Aina Kalle när de firade Hultsfreds piggaste 50-åring.

– Jag skulle vilja säga att det handlar om värdegrunden, om alla människors lika värde. Alla är värda en andra chans. Och en tredje och fjärde också.