Behöver förstärkning under Coronakrisen

Sjukfrånvaron är högre än normalt. Och det finns en risk att det blir ännu mer i framtiden. Nu tar kommunens personalkontor initiativ till en förstärkning.

Nu rustar kommunen för tuffare tider och söker efter människor som kan tänka sig att hoppa in och jobba. Främst inom vården, men också i andra verksamheter.

Nu rustar kommunen för tuffare tider och söker efter människor som kan tänka sig att hoppa in och jobba. Främst inom vården, men också i andra verksamheter.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Hultsfreds kommun2020-04-01 19:00

På sociala medier går kommunens personalchef Hans Andersson ut på sociala medier och efterlyser inhoppare som kan förstärka organisationen. Framförallt då inom vård- och omsorgsyrken. Man vänder sig i första hand till kommuninvånarna för att pejla intresset att bli inhoppare.

– Men vi vill också veta om det finns anställda inom vår egen organisation som kan tänka sig att jobba med något annat än de gör till vardags, säger Personalchefen Hans Andersson.

Det behöver inte nödvändigtvis vara inom vård och omsorg, betonar han, det finns mycket annat som också är viktigt att göra. 

Han räknar upp  saker  som att läsa för de boende, ta ut dem på promenader och så vidare. Insatser som kan avlasta den ordinarie personalen som kan koncentrera sig på vårdande uppgifter.

Men det kan lika gärna handla om barnomsorg, eller människor med funktionsvariationer. Men också inom lokalvård eller kost. Det är mycket som krävs för att hålla en samhällsviktig verksamhet igång.

Redan nu är sjuktalen bland kommunanställda högre än normalt, mycket beroende på nya striktare regler. I coronavirusets spår har kommunen sagt att man inte ska gå till jobbet om man är lite snuvig, eller har snoriga barn hemma. Det spär på sjuktalet en del.

– Men det är fortfarande inget krisläge, säger Hans Andersson, vi gör den här inventeringen för att se vilka dolda resurser som finns att tillgå om det skulle komma till ett tuffare läge framöver. Vi rustar för ett tuffare scenario.

För att hitta möjliga inhoppare för framtiden gick kommunen på sociala medier med ett upprop, för att hitta de här dolda talangerna. Och redan under första dagen började det droppa in en del svar.

– Jag har inte hunnit titta på dem ännu, säger Andersson, men jag vet att det finns en del intresserade.

Några direkta krav på utbildning eller kompetens ställs inte på dem som vill bli tillfällig förstärkning på kommunen. Men i uppropet påminner Hans Andersson om att det för vissa uppgifter, oftast de som har med barn att göra, krävs ett utdrag från belastningsregistret. 

– Det blir också en möjlighet för den som vill prova ett annat jobb i en annan verksamhet, att få erfarenhet och se om det är något som kan vara intressant att jobba med i framtiden, säger Hans Andersson. Och vem vet, kanske någon hittar sitt nya jobb på det här sättet.

Kommunen rustar för tuffare tider. Fler hände behövs i vården, om sjukskrivningarna fortsätter att öka.
Kommunen rustar för tuffare tider. Fler hände behövs i vården, om sjukskrivningarna fortsätter att öka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!