Vill se fler träbyggnader på Herrstorpet

Kommunen är en nyckelspelare när det gäller ökat byggande i trä. Det hävdar de båda Hultsfredspolitikerna Åke Bergh (M) och Tommy Rälg (S).

Eftersom vi bor i ett skogsdistrikt med långa traditioner av träbyggnad och sågverksindustri, anser Åke Bergh (M) och Tommy Rälg (S) att kommunen behöver en träbyggnadsstrategi.

Eftersom vi bor i ett skogsdistrikt med långa traditioner av träbyggnad och sågverksindustri, anser Åke Bergh (M) och Tommy Rälg (S) att kommunen behöver en träbyggnadsstrategi.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-03-04 05:00

Inför den kommande satsningen ute vid Herrstorpet har de båda slagit sig ihop om ett gemensamt krav på att Hultsfreds kommun ska ta fram en träbyggnadsstrategi. Något de tycker är högaktuellt nu inför den kommande exploateringen av Herrstorpet.

– En strategiplan skulle vara vägledande för Hultsfreds Bostäder, och andra som vill bygga här ute, säger Tommy Rälg (S). De skulle få direktiv att det är trä som gäller.

De båda pekar på att trä som byggmaterial är både ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt. Samtidigt som de betonar att de inte är ute efter att påverka konkurrensen på byggmarknaden.

– Vi vill att kommunen alltid ska överväga trä som byggmaterial, säger Åke Bergh, och en träbyggnadsstrategi är ett sätt att formalisera det. 

Byggandet i trä har ökat i landet genom de senaste åren och Åke Bergh kan berätta att det nu är uppe i cirka 20 procent. År 2000 var det en procent.

– Nu byggs det trähus i upp till åtta våningar i 200 av landets 290 kommuner säger han. 

– Vi ligger ju i en skogsregion, säger Åke Bergh, och det finns en lång tradition av såväl sågverksindustri som träbyggnad.

Och det är något han vill ta vara på. I en gemensam motion till kommunfullmäktige framför de nu sitt gemensamma krav. Och att S och M går samman ser de inte som något märkligt. Det är Hultsfredsandan...

Både Bergh och Rälg har rötter i träbranschen, om än på var sin sida av gärdesgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om