Vill hjälpa barn som mår dåligt - Tar sin mc till hjälp

Med mc-intresset föddes viljan att hjälpa utsatta barn. Nu är Mikael Hedbloms mål att bli fullvärdig medlem i motorklubben Daca. "Jag ska göra så gott jag kan, för att få fler barn att må bättre".

"Jag ska göra så gott jag kan, för att få fler barn att må bättre", säger Mikael Hedblom som förenar sitt mc-intresse med viljan att hjälpa utsatta barn.

"Jag ska göra så gott jag kan, för att få fler barn att må bättre", säger Mikael Hedblom som förenar sitt mc-intresse med viljan att hjälpa utsatta barn.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-07-28 18:00

Det är inte bara intresset för motorcyklar och amerikanska bilar som förenar, utan i Drivers against child abuse är främst den gemensamma nämnaren att man vill vara ett vuxenstöd för barn som av någon anledning far illa.

Det kan vara allt ifrån mobbing till sexuella övergrepp som gör att livet känns jobbigt. Det är de barnen som medlemmarna i Daca vill stötta och hjälpa på rätt spår igen, så de känner sig trygga.

– För tillfället är det 80 barn vi hjälper kontinuerligt, säger Anders Magnusson, vicepresident för södra distriktet, där Hultsfred ingår.  Det går till så att man ansöker om att bli så kallad skyddsling, varpå ett team som jobbar inom bland annat socialen och skolan utreder om det finns förutsättning och plats att ta emot kidsen.

Mikael Hedblom tog mc-kort i höstas och under ett besök på mc-mässan väcktes hans intresse för Daca.

– Jag såg deras svarta västar lite varstans och googlade på namnet när jag kom hem. Såg ett inslag från Svenska Hjältegalan 2017 då föreningen prisades för sitt engagemang för en liten kille som mobbades i skolan. Det grep tag i mig, så jag lyssnade med min sambo Amanda, som också tyckte det var en bra idé att jag skulle försöka bli medlem och förena nöje med nytta.

Mötet med Daca var, som Mikael uttrycker det, en av de viktigaste intervjuer han varit på.

– Vi blev föräldrar till en son för ett år sedan, man får ett helt annat perspektiv då och man läser mycket om barn som far illa, så jag ville väldigt, väldigt gärna bli antagen och få göra nytta för barn i utsatta situationer, säger Mikael, som precis som alla andra är provmedlem under minst ett år först.

undefined
Mikael Hedblom bär sin tröja med stolthet.

Dacas medlemmar finns över hela landet, men det är en vit fläck på kartan just över Hultsfred-Vimmerby.

– Så vi är jättetacksamma för att Mikael Hedblom visat intresse för vår förening, säger Anders Magnusson. Jag hoppas det ska bidra till att fler vill hjälpa barn som behöver stöttning.

Men varför ni och inte kuratorer?

– Vi kan, på ett helt annat vis, vara kompisar med barnen och göra saker ihop så de för en stund kan glömma sina problem, säger Anders Magnusson. Det kan handla om att gå på bio eller Liseberg ihop eller besöka ett utsatt barn i skolan. Vissa barn är skygga mot vuxna, men våra fordon är många gånger en kanal in till närmare kontakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om