Busslinje dras om till Norra Oskarsgatan

Busslinje 35 ska passera Norra Oskarsgatan efter ombyggnationen. Tre nya hållplatser kommer att byggas längs gatan.

En av de nya hållplatserna vid Norra Oskarsgatan ska ligga vid Sibylla.

En av de nya hållplatserna vid Norra Oskarsgatan ska ligga vid Sibylla.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-05-04 17:30

När ombyggnationen av gatan är färdig om drygt ett år ska Norra Oskarsgatan bli ett viktigt stråk för kollektivtrafiken.

– I nuläget är det bara en industritur som far förbi. Men sedan kommer Vimmerby–Hultsfred-linjen att gå där, säger Simon Råsbacken, projektledare på kommunalteknikförbundet ÖSK.

Tre nya hållplatser ska byggas längs gatan.

– En kommer vara nere vid Sibylla, en uppe vid handelsområdet och en mittemellan.

Enligt Simon Råsbacken ska entreprenören NCC bygga hållplatserna, medan KLT står för busskurerna.

– Det blir väderskyddade busskurer. Sedan kommer vi även att göra cykelgarage till två av dem. Man ska kunna cykla till bussen och ställa cykeln väderskyddat. Det kommer även att finnas cykelpumpar där.

Enligt Daniel Andersson, trafikutvecklare på KLT, kommer busslinje 35, som går mellan Hultsfred och Vimmerby, att dras om. I stället för att passera Silverslättsområdet ska linjen köra längs med Norra Oskarsgatan. Förändringen görs under nästa år.

– På sträckan Hultsfred–Vimmerby finns en väldigt stor potential, säger Daniel Andersson som konstaterar att många redan i dag busspendlar där.

– Men kollektivtrafiken är fortfarande för långsam i förhållande till bilen på sträckan.

Restiden har redan förkortats genom att bussen inte längre kör in i Storebro, utan stannar ute vid 34:an. Ytterligare några minuter kan sparas in när linjen dras om till Norra Oskarsgatan. Totalt sett minskas då restiden mellan Hultsfred och Vimmerby med 5–6 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!