"Vi vill fler ska vaccinera sig" - Så minskas trängseln

Tidsbokning, andra lokaler och åtgärder för att undvika trängsel. Hälsocentralerna står redo att inleda årets influensavaccinering.

Vaccinationssköterska Karolina Stridh hoppas att fler ska välja att vaccinera sig i år. "Ganska många äldre brukar hamna på sjukhus under en säsongsinfluensa, nu vill vi försöka undvika att de riskerar ta upp platser som behövs för covid-19-patienter.

Vaccinationssköterska Karolina Stridh hoppas att fler ska välja att vaccinera sig i år. "Ganska många äldre brukar hamna på sjukhus under en säsongsinfluensa, nu vill vi försöka undvika att de riskerar ta upp platser som behövs för covid-19-patienter.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-10-22 12:00

Som man hoppas ska locka fler än vanligt.

– Ganska många äldre brukar hamna på sjukhus under en säsongsinfluensa, nu vill vi försöka undvika att de riskerar ta upp platser som behövs för covid-19-patienter, säger vaccinationssköterska Karolina Stridh.

Det brukar vara rätt kaosartat under influensavaccineringen. Det har fått verksamhetscheferna i Hultsfred, Mörlunda och Vimmerby att lägga extra kraft på att förbättra logistiken. Av två skäl: minska risken för smittspridning och få fler att våga komma. Även om man tillhör en riskgrupp.

– Vi är rädda att folk avskräcks, av att det brukar vara mycket folk som samlas på en liten yta under vaccineringen, så nu har vi nya lösningar för att undvika trängsel, säger verksamhetschef Ann Arvidsson.

undefined
Verksamhetscheferna Ann Arvidsson, Camilla Ljungdahl och Helen Mattsson står redo att inleda årets influensavaccinering. I Hultsfred brukar cirka 900 personer vaccinera sig, i Vimmerby uppemot 2 500 och i Mörlunda 450.

I år gäller tidsbokning via 1177.se och Tele Q, vilket är nytt för i år. De som har tid bokad för annat, kan kombinera läkarbesöket och vaccinering.

Tidsbokningen har öppnat och vaccinering av de i riskgrupp inleds den 3 november. I december släpps tiderna till övriga, men de får betala en slant.

– På särskilda boenden sköter kommunsköterskor vaccineringen, säger verksamhetschef Helen Mattsson.

I Hultsfred flyttar vaccineringen till Granitvägen 24 B, där man går in på ett ställe och ut på ett annat. Här gäller tisdag-torsdag första veckan därefter tisdagar i november klockan 11-18.

– Vi har senarelagt tiden för att öka tillgängligheten och kunna nå även de som jobbar, säger Ann Arvidsson.

I Mörlunda sker vaccineringen tisdag-onsdag klockan 13-16 under november, med chans att förlänga vid behov. I ordinarie lokaler – men vid tre stationer för att undvika trängsel. 

– Vi har samma ingång, men tre olika utgångar för att få ett bättre flöde, säger Helen Mattsson.

I Vimmerby nyttjas en konferenslokal mellan folktandvården och habiliteringen, ingång D.

– Tidigare har vi haft sex till tio vaccinatörer, nu har vi minskat det till två för att det inte ska samlas så många människor samtidigt, säger verksamhetschef Camilla Ljungdahl. Därför har vi utökat tiden till tisdag, onsdag och torsdag klockan 8-16.45 och planerar att vaccinera till och med vecka 51.

undefined
Av förebyggande skäl under pandemin krävs tidsbokning för att vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa. "Vi vill att alla även fyller i sin hälsodeklaration hemma, så det inte blir trängsel på plats", säger Ann Arvidsson.

På samtliga ställen finns dörrvärdar, som ser till att det inte samlas för många inomhus och man ser gärna att man komma i kortärmat, för att inte fördröja vid vaccinationen.

– Vi uppmanar folk att komma på sin tid, inte för långt innan. Blir det trängsel kan patienterna komma att behöva vänta utomhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!