Vattnet: Ska det räcka hela sommaren?

"Det har blivit det nya normala" säger David Nelson, Driftschef för VA i Hultsfred. Nivån i våra brunnar är nästan exakt densamma som förra året vid samma tid.

På skärmen kan David Nelson se vattenförbrukningen i realtid, plus en hel massa andra upplysningar som kan vara av värde för att hålla vattenförsörjningen igång.

På skärmen kan David Nelson se vattenförbrukningen i realtid, plus en hel massa andra upplysningar som kan vara av värde för att hålla vattenförsörjningen igång.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-06-18 08:00

– Klimatförändringarna tillåter oss inte att komma upp i de nivåer som var normala förr, säger han. 

Men även om kurvan på skärmen faller, så faller den inte snabbt nog för att motivera ett bevattningsförbud. Inte än i alla fall.

– Läget är inte akut på något sätt, tycker han. Men vi vet ju vad som händer nu när torka och växtlighet sätter fart. Vi får vänta och se var det landar.

På reningsverket i Hultsfred finns datorer och skärmar som hela tiden övervakar både brunnarna, vattenverken och flödet i ledningarna. Där kan de som jobbar här följa precis hur vattenförbrukningen ser ut i kommunen.

– Vi pumpar ut tre och en halv miljon liter per dygn från vattenverken, säger David Nelson. I Hultsfred går det en normal dag ut 1 722 kubikmeter. Och i Silverdalen 158.

Kurvan på skärmen ger klart besked om hur det står till med nivåerna. Toppen på kurvan var i mitten på april, då hade grundvattnet fyllts på sedan i november. Men nu har det vänt, kurvan pekar neråt. Och det trots att vi haft en blöt vår med en hel del regn.

– Läget är ungefär detsamma både i stora och i små vattentäkter, säger David Nelson. De följs åt riktigt bra. Lite annorlunda blir det i Målilla, där brunnarna ligger i direkt anslutning till Emån. Där kan vi se på ån hur nivåerna är i brunnarna.

Det blir ju större uttag i de stora brunnarna, än i de små. 

Sedan ett par år tillbaka har man dessutom en helt ny brunn i Målilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!