Vattennivåer i brunnarna sjunkar fort

Hotet om bevattningsförbud i sommar är fortfarande överhängande. Men några beslut är inte tagna ännu.

Vattennivåerna i kommunens brunnar sjunker snabbt och det väcker oro. Faran för ett bevattningsförbud finns kvar.

Vattennivåerna i kommunens brunnar sjunker snabbt och det väcker oro. Faran för ett bevattningsförbud finns kvar.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2018-05-31 16:00

– Vi följer läget väldigt noga, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i ÖSKs förbundsstyrelse. Dagens nivåer i brunnarna är ganska bra, men det som oroar är att nivåerna sjunker väldigt fort.

Efter en regnig höst och en snörik vinter steg nivåerna i brunnarna riktigt bra, men nu ser man alltså tecken på att nivåerna sjunker snabbt.

­– Vi fortsätter att uppmana till stor sparsamhet med vatten för att undvika bevattningsförbud, säger Nilsson. Lite bruna gräsmattor är något vi får stå ut med, om vi ska kunna undvika ett totalt bevattningsförbud.

Problemet är likartat i hela länet, inte minst i Högsby, där ÖSK har ansvaret för vattenförsörjningen. Länsstyrelsen håller ett vakande öga på utvecklingen.

– Vi har haft ett möte med dem för att diskutera utvecklingen, säger Åke Nilsson.

ÖSK kommer också att göra nya provborrningar, för att om möjligt hitta nya brunnar, berättar Åke Nilsson. De gamla har några år på nacken vid det här laget och en förklaring till att nivåerna sjunker så snabbt kan vara att de börjar slamma igen.

– Brunnarna håller inte för evigt, säger Åke Nilsson.

Det gäller som sagt att hålla nere vattenförbrukningen så mycket det går, på sin hemsida ger kommunen en rad värdefulla tips om hur man kan spara vatten. Många gånger är det ganska enkla saker men som i det stora hela ger effekter. Som till exempel att kolla kranar och toalettstolar, så att de inte står och läcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!