Gul varning för höga flöden – fullt i flera sjöar

SMHI går nu ut med en gul varning för höga flöden i mindre sjöar och vattendrag. Nivåerna stiger snabbt och det så gott som fullt i både Hulingen, Linden och Flen.

Det är mycket vatten i sjön Hulingen just nu. Men även om det är en hel del snö kvar att smälta, är inte Jens Nilsson på Emåförbundet orolig för översvämningar.

Det är mycket vatten i sjön Hulingen just nu. Men även om det är en hel del snö kvar att smälta, är inte Jens Nilsson på Emåförbundet orolig för översvämningar.

Foto: Olof Carlson/Privat

Hultsfred2023-01-10 05:00

– Hulingen har återhämtat sig snabbt, säger han, det är ingen stor sjö och avrinningsområdet är stort. Det blir så här när det blir snö och tö om vartannat. Silverån och Lillån fyller ju på i Hulingen. Och åarna i sig hämtar sitt vatten på ett stort område, rent av långt upp i Östergötland, säger Jens Nilsson på Emåförbundet

Enligt kartan på Emåförbundets hemsida är det bara några centimeter kvar innan man når dämningsgränsen.

– Men vi har öppnat lite på luckorna i Hagelsrum.

Men han är inte speciellt orolig för kommande översvämningar, höga flöden till trots.

De höga nivåerna i sjöarna beror förstås på snösmältningen, men också på att Emåförbundet aktivt sparar på vattnet, så att det ska räcka över sommaren. Förra sommaren drabbades Emån av akut vattenbrist, och enligt Jens Nilsson har ån inte hämtat sig än.

– Nere vid utloppet är vi knappt uppe i normalflöde än, säger Nilsson. 

Det betyder att ån kan ta emot bra mycket mer vatten "uppifrån" avrinningsområdet. 

– Det får gärna komma mer nederbörd, det gör inget. 

Summan av kardemumman blir att hushålla med vattnet i sjöarna. Trots att nivåerna ökat snabbt, kan de sjunka lika fort.

– Ända in i november – december var nivåerna som i augusti, säger Jens Nilsson. 

Lillån, som kommer från sjön Linden i Lönneberga har i flera år varit en källa till bekymmer för de som bor utmed ån. Men en lösning kan vara i sikte, avslöjar Jens Nilsson.

Den självreglering som finns i dag har inte fungerat tillfredsställande, säger Jens Nilsson. Nu när det är fullt i sjön rinner det på bra, men när det är lite vatten i sjön torkar ån mer eller mindre ut.

– Vi har begärt en offert på en studie, säger Jens Nilsson, som vi skickat vidare till länsstyrelsen i Kalmar. Ett liknande pilotprojekt är redan i gång i Jönköpings län. Vad vi vill veta är vilken effekt den här nya tekniken skulle ha här. Och om det är positivt kan vi tänka oss att bygga om utloppet en gång till.

Grundtanken i tekniken är att skapa en hållbar anläggning som inte kräver vare sig el eller skötsel, men som ändå kan skapa ett jämnare flöde i Lillån, samtidigt som den behåller en högre nivå i sjön.

– Vi har varit med och byggt ett modellobjekt, säger Jens Nilsson.

Det finns fortfarande rejält med snö kvar i skogarna uppåt i systemet. Så det väntas mer smältvatten, de närmsta dagarna.

"Vi har öppnat lite på luckorna i Hagelsrum", säger Jens Nilsson.
"Vi har öppnat lite på luckorna i Hagelsrum", säger Jens Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!