Var femte elev går i friskola – kö till Prolympia

I Hultsfreds kommun går var femte grundskoleelev i friskola. Sedan Prolympia startade har både antalet elever och personal fördubblats. "Vi har kö i vissa årskurser", säger rektor Tina Bågenhammar.

Tina Bågenhammar är rektor på Prolympia, där 20 procent av Hultsfreds kommuns grundskoleelever går. Övriga kommuner i länet med elever i friskola: Mörbylånga 24 procent, Kalmar 13, Västervik 6, Nybro 4 och Oskarshamn 1 procent.

Tina Bågenhammar är rektor på Prolympia, där 20 procent av Hultsfreds kommuns grundskoleelever går. Övriga kommuner i länet med elever i friskola: Mörbylånga 24 procent, Kalmar 13, Västervik 6, Nybro 4 och Oskarshamn 1 procent.

Foto: Privat

Hultsfred2021-08-25 15:40

Hultsfred är den kommun i länet som har näst störst andel av sina grundskoleelever i friskola, genom att 20 procent valt att gå på Prolympia. Det visat Skolverkets statistik som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Mörbylånga toppar listan på 24 procent medan rikssnittet ligger på 16 procent.

Prolympia startade 2010, då med 156 elever och ett 20-tal personal, medan man vid terminstarten nu välkomnade 306 elever samtidigt som personalstyrkan vuxit till lite drygt 50.

– Jag tänker att en bidragande orsak är att vi är enda skolan på orten, men sedan har det också att göra med att intresset för oss ökat. Många är nöjda och nöjda elever och vårdnadshavare är vår bästa marknadsföring. Skolan är viktig för orten och ger många arbetstillfällen, det är ytterligare en positiv effekt av att vi blir fler elever, säger Tina Bågenhammar.

undefined
Andel elever i fristående respektive kommunala skolor: Mörbylånga 24 procent friskoleelever, Hultsfred 20, Kalmar 13, Västervik 6, Nybro 4 och Oskarshamn 1 procent.

Idag är det kö till vissa årskurser och skolan tittar på hur man kan släppa på fler elever.

– Det är ett angenämt problem, vi tittar ständigt på hur vi kan effektivisera oss när det gäller våra lokaler, schemaläggning, vår bemanning och hur vi kan tänka klokt utifrån den. Vi har gjort vad vi kunnat i nuläget för att kunna ta in så många vi kan av dem som står i kö.

I år har Prolympia också fler barn inskrivna på fritids, så antalet avdelningar har utökats från en till två.

I en tredjedel av landets kommuner, däribland Vimmerby, går alla elever i kommunal grundskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!