Vanvårdade hundar avlivades omedelbart

Hundarna var utmärglade, kraftigt avmagrade och uttorkade. Veterinär bedömer att den ena hundens mun bundits ihop med rep eller kraftig tejp som hunden försökt bita sig loss ifrån. Veterinären anser att båda hundarna utsatts för ett oerhört lidande under lång tid och beslutade att båda hundarna behövde avlivas omedelbart.

Två hundar i Hultsfreds kommun blev avlivade efter vanvård.

Två hundar i Hultsfreds kommun blev avlivade efter vanvård.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hultsfred2024-01-30 09:47

Beslutet togs direkt efter länsstyrelsens besök hos ett yngre par Hultsfreds kommun i mitten på januari i år. Länsstyrelsen har senaste halvåret gjort flera besök hos paret och konstaterat att deras båda hundar varit utsatta för svår misskötsel.

Vid första besöket i augusti var en av hundarna fastbunden i en möbel med ett bara tio centimeter långt koppel. Det gjorde att hunden inte kunde ställa sig upp, inte ändra position, inte nå vare sig mat eller vatten och inte ens ligga upprätt.

En av ägarna förklarade det med att hundarna gjorde ifrån sig inne, men att det plockades upp direkt. Länsstyrelsen konstaterade att det låg gott om bajspåsar innanför dörren.

Hundarna saknade också tillgång till vatten och mat.

När länsstyrelsen kom tillbaka i september var situationen ungefär likadan. Då var den andra hunden fastbunden i en möbel.

I oktober förbjöd länsstyrelsen ägarna att binda hundarna inomhus och krävde också att de skulle rastas regelbundet med promenader och stimulerande aktiviteter. Ägarna ålades också att se till att hundarna fick rena, torra och mjuka liggplatser inomhus. Något som saknats tidigare.

undefined
Hundarna i Hultsfreds kommun ska ha saknat både vatten och mat.

När inspektörerna kom tillbaka i mitten av januari möttes de av en helt annan syn än de hoppats på. Den orörda snön vittnade om att inga hundar blivit rastade.När länsstyrelsen knackade på bostaden ville paret av olika svepande skäl först inte öppna.

När inspektörerna väl släpptes in upptäcktes det allvarliga tillstånd hundarna befann sig i. En av dem hade inte ätit på tre veckor. Paret uppgav att de inte lyckats få kontakt med någon veterinär. De uppgav även att de inte ansåg sig ha råd med kostnaderna för ett veterinärbesök.

Den ena hunden var helt utmärglad och saknade muskler och fett. Ögonen och nosen var igensatta av var och andningen var mycket tung.

Även den andra hunden var svårt mager och hade bland annat en stor sårskorpa på nosen. Hundarna hade avföring och urin i pälsen på bakbenen och luktade illa.

Länsstyrelsen beslutade på plats att omedelbart omhänderta hundarna. Senare konstaterade veterinär att djuren var så illa skötta att det behövde avlivas. Vilket också skedde omgående.

En åtalsanmälan om djurplågeri blir en senare fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!