Naturcamparna sätter lugnet i det första rummet

Att åka på campingsemester behöver inte betyda att man bor bekvämt på en fullbelagd campingplats med grannar alldeles tätt intill. På naturcampingen vid Stora Hammarsjön prioriteras helt andra saker med vistelsen.

Birgit och Franz Nitzl från München uppskattar lugnet och stillheten på naturcampingen vid Stora Hammarsjön.

Birgit och Franz Nitzl från München uppskattar lugnet och stillheten på naturcampingen vid Stora Hammarsjön.

Foto: Markus Danielsson

Hultsfred2022-07-07 05:30

Det tyska paret Birgit och Franz Nitzl bor till vardags i miljonstaden München. Den här sommaren har de besökt Sverige för första gången. Under vistelsen i Sverige föredrar paret Nitzl att bo så nära naturen som möjligt. Därmed väljer man också bort den form av ett mer bekvämt boende som de mer traditionella campingplatserna erbjuder.

undefined
Birgit och Franz Nitzl från München uppskattar lugnet och stillheten på naturcampingen vid Stora Hammarsjön.

– Vi har allting vi behöver här. Det är lugnt och stilla med naturen alldeles direkt intill. Vi behöver inte heller trängas med en massa andra gäster, säger Franz Nitzl när Vimmerby Tidning träffar honom och Birgit på Stora Hammarsjöns naturcamping utanför Hultsfred.

Den ekonomiska aspekten kommer också upp under samtalet på den natursköna naturcampingen. Birgit Nitzl berättar att de betalar omkring sex euro per natt för att bo vid Stora Hammarsjön.

– Om vi skulle bott på en vanlig camping hade det varit ett helt annat pris. Det spelar också roll.

På en annan del av naturcampingen har Göran Forsmark och Marita Mellberg parkerat sin husbil. I likhet med paret Nitzl föredrar de att övernatta på den här sortens, enklare campingplats.

undefined
Göran Forsmark och Marita Mellberg från Nyköping stannar ofta till på enklare campingplatser när de är ute med sin husbil.

– Det är bara var fjärde natt, när vi behöver elektricitet och fylla på vatten, som vi bor på bekvämare ställen. I övrigt funkar det här utmärkt för oss. Vi gillar att kunna komma iväg snabbt och lätt, säger Marita Mellberg.

Peter Krausi från mellersta Tyskland är en annan campinggäst som bor vid Stora Hammarsjön vid tidpunkten för tidningens besök. Precis som de övriga närvarande gästerna föredrar han att bo på en camping där lugnet och stillheten breder ut sig tillsammans med den vackra naturen.

undefined
Tyske Peter Krausi försöker hinna med att semestra i Sverige varje år. Han väljer då ofta campingplatser med närhet till naturen.

– Här är inte en massa spring eller trängsel med andra människor. Det finns gott om plats här och det är det jag gillar.

Innan tidningen lämnar naturcampingen träffar vi återigen paret Nitzl. De är nu redo att bege sig ut på en vandring på den närliggande leden.

– Vandringslederna är något av det allra bästa med att bo här, säger Franz Nitzl med ett leende.

Jenni Leppelt arbetar vid turistinformationen i Hultsfreds kommun. Hon säger att intresset för camping överlag har ökat på senare år.

– Det kan bero på pandemin men också på att antalet husbilar har ökat i Sverige, säger hon och tillägger att man ännu inte vet resultatet av den pågående sommaren.

Utsikten från Stora Hammarsjöns naturcamping bjuder bland annat på det här.
Utsikten från Stora Hammarsjöns naturcamping bjuder bland annat på det här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!