"Vad ska vi göra åt alla vulkaner?"

Det stormade en smula i kommunfullmäktige i Hultsfred på måndagskvällen. Men, diskussionen om vindkraft blåste snabbt över.

Sverigedemokraten John Hoffbrink är på marsch mot vindkraft i kommunens regi. Det stormade en del i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraten John Hoffbrink är på marsch mot vindkraft i kommunens regi. Det stormade en del i kommunfullmäktige.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-12-18 17:30

Det som fick diskussionerna att flamma upp var en motion från Sverigedemokraten John Hoffbrink som ville att kommunen skulle avveckla sitt engagemang i vindkraftbolaget Emåbygdens vind som man äger tillsammans med Högsby och Mönsterås.

– Vi ska inte engagera oss i vindkraft, sa John Hoffbrink, det finns bättre energikällor.

Lars Rosander, ordförande i kommunstyrelsen, är av motsatt uppfattning.

– Jag är övertygad om att vi är på rätt väg, sa han.

– Vi tittar också på möjligheten att installera solpaneler på kommunala byggnader, vi arbetar också med en övergång till biogasfordon.

Han berättade också att man arbetar aktivt för att nå klimatmålet, som säger att mer än 50 procent av kommunens energiförbrukning ska komma från vind- och solkraft.

Men Hoffbrink var inte imponerad.

– Det är inte säkert att det är vi människor som förorenat och ställt till det, sa han. Klimatförändringen kan lika gärna bero på olika solbanor. Vi kan vara närmare solen nu och därför blir det varmare. Och vad ska vi göra åt alla vulkaner...

Hoffbrinks alternativa förklaring imponerade inte på socialdemokraten Mattias Wärnsberg, som ställde sig bakom kommunstyrelsens förslag att behålla vindkraftbolaget. Allra helst nu när marknaden har vänt och vindkraften ger överskott. Hoffbrink begärde votering till förmån för sitt eget förslag. Men fick se sig slagen med 30 röster för att behålla vindkraften mot sju för att avveckla. Åtta ledamöter, moderater och kristdemokrater deltog inte i beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!