Vaccineringen fortsätter: Astras paus påverkar inte

Hälsocentralen i Hultsfred har inte behövt boka om patienter som en följd av att Astra Zenecas vaccin pausats. Anledningen: Ingen är bokad med det vaccinet den här veckan.

Verksamhetschef Ann Arvidsson väntar på besked om man kan vaccinera de 100 patienter som är bokade med Astra Zenecas vaccin i nästa vecka. Eller om man måste börja boka om.

Verksamhetschef Ann Arvidsson väntar på besked om man kan vaccinera de 100 patienter som är bokade med Astra Zenecas vaccin i nästa vecka. Eller om man måste börja boka om.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-03-18 14:57

Vaccinationerna i Hultsfred fortsätter som planerat den här veckan.

– Vi får leveranser från Pfizer, Moderna och även Astra Zeneca, även att det pausats. Men den här veckan var ingen inbokad för vaccinering med Astra Zenecas vaccin, säger verksamhetschef Ann Arvidsson.

Därför har inte Hultsfred behövt inleda arbetet med att boka om, som en följd av att Folkhälsomyndigheten beslutat om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tills den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.

– Vi väntar besked om vi kan ge Astra Zenecas vaccin som planerat i nästa vecka, eller om det fortsätter pausas. Då måste även vi påbörja arbetet med att boka om 100 som är bokade nästa vecka.

Hur tänker du kring situationen?

– Vi får anpassa oss efter rådande omständigheter, ta en vecka i taget och göra det bästa av det för våra patienter. Det bästa är att inte ha så lång framförhållning, så man inte riskerar ge hopp som inte kan infrias.

Ser du en risk i att pausen bidrar till att oron för att vaccinera sig ökar?

– Jag hoppas att gemene man litar på de studier som genomförs och de rekommendationer och riktlinjer vi får till oss. Sedan måste man ha förståelse för att det finns en oro, särskilt hos den som varit orolig och tveksam till att vaccinera sig redan tidigare.

Försöker folk välja vaccin?

– Ja, men det kan man inte. Man måste ta det vaccin man blir tilldelad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!