Tvingades byta mjölkkartong: "Kan påverka negativt"

Förpackningsleverantören har tvingat Emåmejeriet byta mjölkkartong. "Det kommer visa sig hur det påverkar försäljningen", säger VD Patrik Evertsson.

Gamla och nya kartongen. Emåmejeriet har tvingats byta mjölkkartong sedan man blev ensamma på marknaden med den låga. "Leverantören lade ner tillverkningen", säger Patrik Evertsson.

Gamla och nya kartongen. Emåmejeriet har tvingats byta mjölkkartong sedan man blev ensamma på marknaden med den låga. "Leverantören lade ner tillverkningen", säger Patrik Evertsson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-07-29 06:00

Emåmejeriet var till slut ensam på marknaden att använde den lägre kartongen.

– Tidigare fanns en kund på Island, men nu var vi för små och ensamma om att använda den kartong vi alltid använt till mjölken, så leverantören lade ner tillverkningen, förklarar Patrik Evertsson.

Så ni tvingades byta – mot er vilja?

– Ja, det måste jag säga. Hade inte leverantören krävt det hade vi aldrig bytt.

Varje vecka tillverkas runt 50 000 liter mjölk på mejeriet i Hultsfred. Numera tappas den i en långsmal kartong med skruvkork i plast.

Har det här krävt investeringar?

– Inte nu, utan vi investerade i en ny maskin när vi bytte gräddkartong för fyra år sedan. För ett företag i vår storlek var det en stor investering och hade vi tvingats till det nu plötsligt hade det inte gått. Nu kan vi öka kapaciteten på den maskinen – men det har varit positivt för oss att kunna hålla igång två maskiner, för den används även för att fylla på yoghurt och fil.

Hur tror du det kommer påverka försäljningen?

– Det är svårt att säga, det har gått för kort tid. Men vi tappar säkert några kunder som absolut inte vill ha skruvkork. Så det kan påverka negativt. I gengäld har vi haft kunder som ser fördelar med skruvkork, så kanske får vi tillbaka dem. Det kommer visa sig om en tid, hur det påverkar försäljningen.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Folk som gillade den låga har hört av sig, men man hör ju inte ifrån dem som gillar den nya. När vi fått förklara har folk förstått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!