Växthuset är barnens egen arena – unik förskolemiljö

"Vi har världens bästa förskola, nu är det upp till oss att göra något bra av det." Rektor Annelie Johansson och kollegan Marie Karlsson går som på moln, när de visar runt på förskolan Växthuset.

Nya förskolan Växthuset i Hultsfred blir en äkta Barnens arena, med en fullständigt unik utemiljö. Och skog både ute och inne. I bokskogen sitter rektorerna Annelie Johansson och  Marie Karlsson. Till vänster ses Frida Sallermo som kommer att jobba som förskollärare på Växthuset. Här tillsammans med Antonio Dräger.

Nya förskolan Växthuset i Hultsfred blir en äkta Barnens arena, med en fullständigt unik utemiljö. Och skog både ute och inne. I bokskogen sitter rektorerna Annelie Johansson och Marie Karlsson. Till vänster ses Frida Sallermo som kommer att jobba som förskollärare på Växthuset. Här tillsammans med Antonio Dräger.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-04-12 14:15

Eftersom den nya förskolan verkligen är byggd som förskola, barnens egen arena, så har den helt unika förutsättningar. Som till exempel en jättestor gård.

– Vi har till och med en egen skog innanför staketet, säger Marie Karlsson.

undefined
En alldeles egen skog inne på området. Det är en av detaljerna som gör förskolan Växthuset unik.

För allra första gången fick barnen från Stålhagens förskola och Oredans förskola komma in och besöka sin nya "arbetsplats" på tisdagsförmiddagen. Visst har de varit här många gånger förut men nu var det första gången de fick gå in och prova den nya skolgården.

– Barnen tyckte verkligen det var spännande när vi öppnade grinden och gick in på gården, säger Marie Karlsson.

Och visst blev det med beröm godkänt. Speciellt kompisgungorna, och den finkorniga sanden i de stora sandlådorna gick hem hos barnen. Framförallt hos de yngre. De lite äldre gladde sig lika mycket åt klätterborgar, småhus och andra kul grejer som finns på området.

Men trollskogen inpå knuten får vänta på att utforskas, det blir gott om tid för det senare.

undefined
Bokskogen är en av de många gemensamma ytorna i nya förskolan, berättar rektorerna Annelie Johansson och Marie Karlsson som visade runt i Växthusets alla gångar.

Det finns 12 avdelningar på den nya förskolan, om man räknar på det gamla viset. Men samarbetet avdelningarna emellan kommer att bli så nära, att man hellre talar om Hemvister. Och då blir det sex olika. Ett- till tvååringar blir en grupp, tre- till fyraåringar en annan. Och så femåringarna som håller till på andra våningen, där det också finns stora utrymmen för gemensamma aktiviteter. Som till exempel bokskogen där de stora träden är det mest framträdande. Och studion för dans och rörelse som har både spegelvägg och en liten scen.

Förskolan Växthuset är en stor förskola. Den har plats för 200 barn, även om man tar det lite lugnt i början med 185 – så många blir det när man tömmer Stålhagen och Oredans förskola. Storleken till trots har man strävat efter att hitta det lilla i det stora.

Miljö- och hållbarhetstänk har genomsyrat hela bygget, från första början. Byggnaden är miljöcertifierad på Silvernivå. Plus att den fått solceller på taket. Och uthusen har fått Sedumtak.

– Det gillar insekterna, säger Annelie Johansson. Vi har också fått ett stort odlingsområde.

Även när det gäller inredningen, möbler och annat, har hållbarhetens fana hållits högt.

– Medvetenheten har varit med vid alla inköp, säger Marie Karlsson.

undefined
Nu är bygget så gott som klart. Efter tre år och nästan 100 miljoner kronor är det äntligen dags att flytta in nu efter påsklovet.

En grillplats finns också, precis i kanten på den kreativa zonen. Den stora gården är uppdelad i zoner. Närmast husen kallas den Trygga zonen, lite längre ut den Kreativa zonen med plats för allehanda byggen och längst ut i trollskogen den Vilda zonen.

Förskolläraren Ida Hjelm berättar att flytten till den nya förskolan är noga planerad och förberedd, redan i augusti månad förra året började det arbetet.

– Grunden för arbetet är en gemensam saga, som vi gjort, Oredan och Stålhagen, säger Ida Hjelm. Vi har jobbat på den tillsammans.  Barnen har också gjort sagopåsar, som kommer att följa med. Det är viktigt att de har något som de känner igen.

Barnen har självklart varit på plats och tittat flera gånger, så de har kunnat följa hur förskolan vuxit fram mellan tallarna här i södra Ekeberg. Sedan följer de allra flesta pedagogerna med, och kända ansikten borgar för barnens trygghet.

undefined
Frida Sallermo kommer att jobba som förskollärare på Växthuset. Här tillsammans med Antonio Dräger.

Bland dem Frida Sallermo, som tog chansen att följa med.

– Jag jobbade på Råsebäcks förskola tidigare, säger hon, men nu fick jag chansen att vara med från början och bygga upp verksamheten.

Här finns det plats för både sallad och morötter. Ett stort odlingsområde hör också till förskolans unika utformning.
Här finns det plats för både sallad och morötter. Ett stort odlingsområde hör också till förskolans unika utformning.
Förskolan Växthuset

Öppnar efter påsklovet. Måndag vecka 17 håller man stängt, men öppnar på kvällen för information till föräldrar.

Plats för cirka 200 barn. Men i början blir det 185. En stor förskola, men ändå utformad för att den ska kännas liten och gemytlig.

I samband med att Växthuset öppnar, stängs förskolorna i Stålhagen och Oredan.

Unik förskolemiljö i tre zoner. Man har till och med en egen skog på gården.

Miljöcertifierad på Silvernivå. Har kostat nästan 100 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!