Tufft och riskfyllt jobb med branden

"Redan från Vena såg vi den kraftiga rökpelaren och förstod omfattningen på branden och att ett tufft jobb väntade oss". Det säger Alexander Fogel, en av de brandmän som fick till uppgift att jobba sig mot fronten för att begränsa spridningen av den omfattande branden i Kristdalatrakten.

Alla fordon och slangkorgar är tömda på slang. "Grovt uppskattat har bara räddningstjänsten i Hultsfred lagt ut två kilometer slang i det brandhärjade området", berättar sektorchef Ulf Bowein.

Alla fordon och slangkorgar är tömda på slang. "Grovt uppskattat har bara räddningstjänsten i Hultsfred lagt ut två kilometer slang i det brandhärjade området", berättar sektorchef Ulf Bowein.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-07-02 19:30

20 brandmän från Målilla, Hultsfred och Silverdalen kallades in för att bekämpa branden norr om Kristdala, som på måndagseftermiddag uppgavs vara tre kilometer i omkrets och omfatta cirka 30 hektar.

Det blev ett både tufft och riskfullt jobb som sträckte sig över ett halvt dygn för styrkorna från Hultsfreds kommun. Och det bara några dagar sedan i princip samma styrka jobbade länge med att bekämpa branden i Silverdalen.

– Jag måste få berömma brandgubbarna. De har gjort ett fantastiskt arbete där ute i skogen. Ett hästjobb, under hög säkerhet, säger sektorchef Ulf Bowein. Det är svårt att föreställa sig hur slitsamt det är med skogsbränder.

Brandgubbarnas uppdrag blev att ingå i sektor Front, längst fram i fronten med uppgift att bekämpa den delen som spred sig som mest.

– I ett försök att komma runt branden jobbade vi oss in mot ryggen och sidorna, för att begränsa spridningen i fronten, säger Ulf Bowein. Det var ett extremt tufft arbete, dels för att terrängen var så besvärlig, dels för att det var så svårt med vattenförsörjningen i vårt område.

Ulf Bowein berättar om hur lågorna spred sig väldigt, väldigt snabbt och ibland tvingades man retirera och sätta sig i säkerhet när vinden och lågorna vände.

– Det gäller att hålla ihop styrkan och inte utsätta någon för fara. Elden spred sig också från backen upp i trädtopparna. Det är inte alla bränder som gör det, det har att göra med väder och vind och hur stor torkan är. Som tur var stannade det där och inte spred sig från topp till topp.

Alexander Fogel är glad över att ha kunnat hjälpa till i den allvarliga situationen.

– Det här är den största skogsbrand jag varit med om under mina tre år som brandman. Det var lite stressigt i början när vi såg hur elden rörde sig snabbt i vår riktning i väntan på att vi fick fram vatten. Men jag tycker vi hela tiden hade arbetet under kontroll och inte gjorde något som kunde få konsekvenser för oss själva.

Vid middagstid uppdaterade Oskarshamns kommun sin hemsida att branden var helt inringad med vattenledning, vilket underlättar släckningsarbetet. En helikopter är på plats och vattenbombar medan ett 45-tal personer finns på marken för att bekämpa branden från sidorna.

Brandmännen tvingades retirera ett par gånger och sätta sig i säkerhet när vinden och lågorna vände.
Brandmännen tvingades retirera ett par gånger och sätta sig i säkerhet när vinden och lågorna vände.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!