Tröskade havre på gammalt vis

Ljudet, lukten, det spännande ögonblicket när de första sädeskornen rasslar till i jutesäcken - ja, allt kändes igen.
Minnen väcktes i Krokshult när det gamla tröskverket från C.O Svensson anno 1947 tuffade igång.
- Jag minns hur jag som liten grabb skolkade från skolan för att få vara med om tröskningen, säger Ingemar Peterson.

Havren tröskades som på farfars tid i Krokshult. Med ett gammalt tröskverk från 1947.

Havren tröskades som på farfars tid i Krokshult. Med ett gammalt tröskverk från 1947.

Foto: Fotograf saknas!

Hultsfred2011-09-10 04:05


Det är inget nytt för merparten av herrarna och damerna som samlats på åkern hos Ivar Andersson förstår jag. Det här med tröskning har de upplevt förr. Alla bär på olika minnen.
Ines Lövgren exempelvis, som fick ta plats vid brygga en stund och återuppleva hur det var att skära upp nekerna, en arbetsuppgift som förekom ofta på gårdarna i Krokshult.
- Detta har jag inte gjort sedan 1958, året innan jag gifte mig, berättar hon. Sedan blev min plats i köket. Tröskfolket skulle ju ha mat eller kaffe sex gånger per dag.

Kokta kringlor
Det är för övrigt Ines syster Gun-Marie Pettersson som initierat gruppen med det festliga namnet BPallt, som står för Bråbo provar på allt, som är en grupp under Bråbo Intresseförening.
Och det är genom den nyfikna skaran människor, som önskan om att få återuppleva gamla traditioner har väckts.
- Det började egentligen som en dialektcirkel 2007, säger Gun-Marie, men på de här åren har vi hunnit med långt mycket mer. Som att samla in kakrecept exempelvis, tillägger hon och pratar sig varm om de kokta kringlorna man gjort efter Judit i Bjälebos gamla recept.
- Hon blev 105 år, så receptet kan vara riktigt gammalt.
Syftet med BPallt är att praktisera gamla arbetstraditioner. Man vill göra sitt för att försöka bevara gamla kulturarv till eftervärlden, som Gun-Marie säger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om