Nya biljettsystemet: "Steg mot nationellt system"

Att Kalmar Länstrafik övergår till ett nytt system mindre än två år efter att det senaste systembytet ger många fördelar, menar KLT:s trafikdirektör Christer Holmgren.

2022 planeras ett byte av KLT:s biljettsystem. "Skånetrafikens system ligger betydligt längre fram i utvecklingen.", menar trafikdirektör Christer Holmgren.

2022 planeras ett byte av KLT:s biljettsystem. "Skånetrafikens system ligger betydligt längre fram i utvecklingen.", menar trafikdirektör Christer Holmgren.

Foto: Ilkka Ranta/Region Kalmar/Montage

Hultsfred2021-08-27 14:00

– Vi har hela tiden en omvärldsspaning, och vi ser att Skånetrafikens system har kommit längre i utvecklingen och är betydligt mer användarvänligt, säger han. 

Bytet, som planeras till första halvåret 2022, innebär en engångskostnad på 14 miljoner kronor. Samtidigt ska KLT fortsätta betala 10 miljoner årligen för det gamla systemet fram till 2025. Från 2026 räknar KLT med att ha tjänat in investeringen.

– Vi är bundna i ett avtal, men 10 miljoner avser driftkostnaderna vi har idag, som kommer dras ned till minimum, säger Holmgren.

Vad får KLT för pengarna?

– Vi köper utvecklingstiden som vi annars hade behövt lägga. Det går inte att sticka under stolen med att så stora aktörer har ett helt annat utvecklingscentrum, och det innebär helt andra muskler för att jobba mot resenärernas önskemål.

– Skånetrafikens system är större och mer likriktat, och ett byte är ytterligare ett steg mot ett nationellt system vilket vi eftersträvar, säger Holmgren. 

Hur kommer resenärerna märka bytet?

– Kundkassan kommer övergå till värdekoder, men försäljningsställen och seniorkortet kommer finnas kvar. 1 september inför KLT flexbiljetter (10-kort giltigt en månad), dessa är mer välutvecklade i det nya systemet. 

– Eftersom Östgötatrafiken använder samma system kommer det bli lättare att resa över länsgränsen. Det resenärerna kommer behöva göra är att uppdatera appen, precis som man uppdaterar vilken annan app som helst, säger Holmgren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!