Tar föreningslivet till hjälp för bättre folkhälsa

Lättare att få tid i sporthallarna, utökat aktivitetsbidrag för unga. Och flera cykelvägar på gång. Det är några av de önskemål som fångades upp vid träffarna.

Ulf Larsson, Lars Rosander och Per-Inge Pettersson berättar om arbetet mot en bättre folkhälsa i Hultsfreds kommun. Ett arbete som i mångt och mycket går ut på att få fler att börja motionera.

Ulf Larsson, Lars Rosander och Per-Inge Pettersson berättar om arbetet mot en bättre folkhälsa i Hultsfreds kommun. Ett arbete som i mångt och mycket går ut på att få fler att börja motionera.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-10-14 08:00

För att komma till rätta med höga ohälsotal vände sig Centerpartiet i Hultsfred för några år sedan till föreningslivet för att få råd och tips om att vad som kan göras. Konkreta insatser som kan visa sig värdefulla. 

Resultatet av 14 träffar med företrädare för 107 olika föreningar blev sedan två motioner som lämnades till kommunfullmäktige i november 2017. En av dem skickades vidare till ÖSK, den andra till kultur- och fritid för vidare behandling.

Partiets satsning på folkhälsoarbetet syftade till att ta ett helhetsgrepp, i akt och mening att få fler att börja röra på sig. Och det kan göras på många sätt. Exempelvis genom att bygga cykelvägar. Ett exempel som redan är på gång är cykelvägen mellan Målilla och Hultsfred som ska byggas i samband med att riksvägen byggs om. Ett annat projekt som ligger för utredning är en cykelväg mellan Silverdalen och Hultsfred. 

Det finns även planer på bättre belysning på olika gångstråk.

– Vi måste bygga ett samhälle som stimulerar att folk rör på sig, säger Per-Inge Pettersson, en av eldsjälarna bakom motionen.

Mycket av folkhälsoarbetet handlar om att få invånarna att röra sig lite mer och på olika sätt stimulera och underlätta motionerandet. Ett stort steg på vägen var att utöka tjänsten som folkhälsosamordnare.

– Vi har märkt att intresset för uteaktiviteter ökat starkt i år, säger folkhälsosamordnare Lena Borgstrand. Inte minst på vandringslederna har efterfrågan ökat.

Intresset för uteaktiviteterna har förstås sina randiga skäl... 

Lena Borgstrand kan också berätta att antalet sjukskrivningsdagar ökat markant i år på grund av pandemin och reglerna att hålla sig hemma vid minsta lilla symptom. Det visar om inte annat att restriktionerna tas på allvar.

Nu har svaren på motionen kommit och under år som gått, är det mycket av intentionerna som antingen blivit verklighet eller ligger på planeringsstadiet. Mer eller mindre långt framme.

– Det är också intressant att se hur mycket av det som kom fram under föreningsträffarna som går hand i hand med Hultsfreds kommun Makeover och med ortsvandringarna, konstaterar Ulf Larsson. Det handlar mycket om belysning på promenadstråken.

Samtidigt är det mycket som kan göras utan att bygga och investera en massa pengar. Som till exempel översynen som gjorts av möjligheterna att få tider i sporthallarna. Där har en rad olika klubbar snackat ihop sig och det har öppnat nya möjligheter. Och med lite samordning och spridning mellan hallarna är det fler som får chansen att komma till.

– Den processen pågår fortfarande, säger Tommy Carlsson, anläggningschef på kultur och fritid. Men på senare år har det blivit lättare att få tider i sporthallarna. Kanske dock inte de mest attraktiva tiderna. Men vi för en ständig dialog med föreningarna för att hitta tider. Och som alltid är det ungdomsidrotten som går först.

 Ett annat exempel är att stimulera föreningarna att satsa på barnverksamhet.

– Den förändringen är redan genomförd, säger Lars Rosander. Tidigare var gränsen för att få aktivitetsbidrag sju år, nu har vi sänkt den till fyra.

– Det betyder massor för oss, säger Wendela Winglycke som jobbar på Hultsfreds gymnastikklubb, 

– Jag har inga siffror klara men vi har ju nästan 20 olika barngrupper i gång, bland annat Bamsegympan, som är till för de allra yngsta. 

Wendela Winglycke berättar att den sänkta åldern för aktivitetsbidraget har jättestor betydelse för gymnastikklubben som har nästan 20 barngrupper i gång.
Wendela Winglycke berättar att den sänkta åldern för aktivitetsbidraget har jättestor betydelse för gymnastikklubben som har nästan 20 barngrupper i gång.
Konkreta resultat:

Översyn och kartläggning av promenadstråk, och behov av kompletterande belysning.

Översyn av placering av hundlatriner, finns de där människor går med sina hundar?

Arbete för flera säkra gång och cykelvägar. Dessutom stimulera säkrare cykling för barn, genom samarbete med polisen.

Lokalt aktivitetsstöd från fyra år.

Stimulera aktivitet genom översyn av tider i sporthallarna.

Stimulera miljöer för flera evenemang, exempelvis Loflata i Vena.

Stimulera fler föreningar att ordna sportlovsaktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!