Syab i Hultsfred breddar utbudet

Transportbranschen formligen skriker efter chaufförer. För att möta behovet breddar Syab i Hultsfred verksamheten och går från att vara en ren gymnasieskola till att bli mer företagsinriktat.

Transportbranschen skriker efter chaufförer. Nu breddar Syab i Hultsfred verksamheten och satsar på företagsinriktad utbildning, berättar Fredrik Persson, Charlotte ottosson och Richard Hermansson.

Transportbranschen skriker efter chaufförer. Nu breddar Syab i Hultsfred verksamheten och satsar på företagsinriktad utbildning, berättar Fredrik Persson, Charlotte ottosson och Richard Hermansson.

Foto: Arkiv

Hultsfred2018-09-05 10:15

Den här företagsinriktningen är för all del inte ny i företaget, man har jobbat med sådant både länge och väl vid anläggningen i Kalmar. Men för Hultsfreds del är det både nytt och spännande, tycker platschefen Richard Hermansson.

Först på prioriteringslistan står en grundläggande YKB-utbildning. Alltså för att få ett yrkeskompetensbevis, vilket är en förutsättning för att få köra yrkesmässigt. Bara ett korkort räcker inte.

– Vi vet att det finns ett behov, säger läraren Fredrik Persson, både hos de som håller på att ta körkort för tung trafik, eller de som redan har.

Vecka 46 är planen att den här utbildningen ska starta, och det är redan många som söker.

– Utbildningen är på 140 timmar och det är en grundutbildning, säger Fredrik Persson. Den handlar om det mesta som är viktigt när man är ute och kör. Kör- och vilotider, lastsäkring och så vidare. Det är mycket teori, men också en del praktik.

Nu i höst startas också en truckförarutbildning. Något om inte minst industrin frågar efter.

– Reglerna lägger ansvaret på arbetsgivaren att se till att den som kör företagets truckar har den utbildning som krävs, säger Richard Hermansson. Så den här utbildningen är efterfrågad. Det är en delvis webbaserad kurs, med en hel del praktisk körning.

På lite sikt planerar man också för en satsning på utbildning för lastmaskinförare, även den inriktad mot företag. Likaså ser man möjlighet att utbilda på traverser, mobila arbetsplattformar typ skyliftar och liknande.

– Vi siktar också på arr köra ADR-utbildningar, alltså för farligt godstransporter, säger Richard Hermansson. Vi har lärare i Kalmar som kan åka upp hit och ta den biten.

När det gäller ADR-biten, räknar man med både grundutbildning och fortbildning. Likaså ser man i framtiden att det är möjligt att ha fortbildning i YKB.

Den här satsningen mot företagsutbildning gör också att personalstyrkan här ute på flygplatsen utökas, från dagens tre till fem lärare.

– Vi räknar med att bli nästan heltäckande på den utbildning som behövs inom åkeri och industri, säger Richard Hermansson.

Men satsningen betyder inte att man överger gymnasiets transportutbildning. Tvärtom, den är fortfarande ryggraden och större än någonsin dessutom, med 24 elever i varje årskurs.

– Dessutom är det en nu bussförarutbildning på gång just nu, säger Richard Hermansson. Ansökan ligger ute och intresset är stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om