Sveriges största solcellspark byggs i Hultsfred

Hultsfred kan bli rekordsättare i energibranschen. Nu påbörjas nämligen bygget av en solcellspark, som ska bli den största i Sverige. "I runda slängar kommer det att vara paneler på 120–130 hektar, vilket motsvarar 200 fotbollsplaner", säger Markus Nordén, projektledare på Neoen.

Sveriges största solcellspark ska byggas i Hultsfred.

Sveriges största solcellspark ska byggas i Hultsfred.

Foto: Pressbild

Hultsfred2023-10-25 10:05

Hultsfred flygplats har tidigare utmärkt sig som plats för bland annat racingtävlingar, men nu är ett annat projekt igång som lär sätta flygplatsen på kartan. Runt landningsbanan kommer solcellspaneler att byggas, som ska generera el motsvarande den årliga användningen av hushållsel i fler än 18 000 bostäder. Solcellsparken förväntas bli den hittills största i landet.

– Det är spännande att ta solparken i Hultsfred in i byggfasen, något som möjliggjorts av det fantastiska samarbetet mellan Neoen, Eon, H&M-gruppen, Bouygues och Solkompaniet. Som det hittills största solenergiprojektet i Sverige ligger det inte bara i linje med Alights ambition att bidra med mer grön el till elnätet, utan är även ett markant steg för hela landet, eftersom det skyndar på övergången till en mer hållbar framtid, säger Harald Överholm, vd på det svenska företaget Alight, som samäger solparken med franska Neoen.

undefined
Runt landningsbanan på Hultsfreds flygplats ska solcellspaneler installeras, som ska generera el motsvarande den årliga användningen av hushållsel i fler än 18 000 bostäder.

Enligt ett pressmeddelande förväntas solparken vara i drift under 2025.

– Solparken blir ett viktigt tillskott till elproduktionen i södra Sverige där efterfrågan på billig el är som allra störst. Intresset för att ansluta den här typen av anläggningar till elnätet växer hela tiden, vilket är väldigt positivt för klimatomställningen och utbyggnaden av den svenska elproduktionen, säger Martin Höhler, vd på Eon Energidistribution.

När solparken står klar kommer den att ha en installerad effekt på 100 megawatt.

– Solcellsparken kommer att vara på i princip hela flygplatsområdet, men det finns undantag för säkerhetsavstånd till landningsbanan, naturvärdet och andra verksamheter på området. I runda slängar kommer det att vara paneler på ungefär 120–130 hektar, vilket motsvarar ungefär 200 fotbollsplaner, säger Markus Nordén, projektledare på Neoen, till Vimmerby Tidning.

Solcellsparken blir den största hittills i Sverige. Hur stor är den största solcellsparken i dag?

– Jag tror att den största som byggs är på ungefär 60 megawatt. Innan dess har de varit i storleksordningen 20 megawatt, så det här är ett stort steg storleksmässigt.

undefined
Sveriges största solcellspark ska byggas i Hultsfred.

Vad är den största utmaningen med att bygga en så stor solcellspark?

– Från vår sida är det nytt för alla parter att göra det i Sverige. En utmaning har varit att hitta entreprenörer som har kapacitet och lokalkännedom. Vi har hittat en toppenpartner i Solkompaniet och Bouygues som kan nyttja att ha lokala resurser och internationella muskler.

Vad ska göras närmast i byggprocessen?

– Före årsskiftet är det mest förberedande arbeten – dels utmätning av själva området, så att man bygger på rätt ställe, dels arbete med vägar, kabeldragning och sådant. Framåt våren kommer det stora bygget i gång med pålning och montering av själva solcellerna.

Hur mycket kommer Hultsfredsborna och trafikanterna på riksvägen av märka av bygget?

– Det kommer att vara byggtrafik framför allt under nästa år. Det kanske rör sig om ett tiotal lastbilar om dagen när det är som mest. Det kommer att vara ett jämnt flöde med material.

Kommer bygget att pågå hela 2024?

– Ja, det är grundplanen, säger Markus Nordén.

Hultsfreds flygplats meddelar på sin hemsida att inga motorevent kommer att ske på flygplatsen under 2024, på grund av arbetet med solcellsanläggningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!