Rekrytering – ett problem som måste lösas

Svårigheten att rekrytera personal med rätt kompetens beskrivs som ett hot mot framtida utveckling i den här delen av landet. "Tre av tio rekryteringsförsök misslyckas", säger Jan Hardebrant på Sparbanksstiftelsen Kronan.

I fokus under näringslivsdagarna 10 maj finns bland annat Ikeafabriken i Hultsfred och dess stora satsningar framöver.

I fokus under näringslivsdagarna 10 maj finns bland annat Ikeafabriken i Hultsfred och dess stora satsningar framöver.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2022-04-28 14:30

Just svårigheten med kompetensförsörjning och hur man kan komma till rätta med problemet är huvudämnet vid årets Näringslivsdagar, som hålls tionde maj. Näringslivsdagarna hålls parallellt i Hultsfred och Oskarshamn i år, ett nytt koncept som nu ska provas. Det blir möjligt att delta både digitalt och fysiskt. I Hultsfred kommer evenemanget att hållas på Rock City.

– Kompetensförsörjningen är av yttersta vikt i de båda industrikommunerna, säger Jan Hardebrant.

– Ska vi lyckas, måste vi lösa problemet och det är viktigt att både kommuner och region är med. Människor i dag flyttar inte till jobben på samma sätt som förut. Fritiden är minst lika viktig i dag.

I Oskarshamn kommer det att bli speciellt fokus på SKB:s satsning på en kapselfabrik för utbränt kärnbränsle, och i Hultsfred fokuserar man speciellt på Ikea och deras utvecklingsplaner.

– Det kommer också att bli spännande att få höra mer om Northvolts etablering i Skellefteå, säger Hardebrant. Bengt Ivansson och Lorents Burman har varit med hela tiden under etableringen och kommer att berätta om processen. 

Det är många olika delar, inte bara med företagets etablering, utan också allt runt om kring med bostäder, personal och så vidare.

Förutom föredragen blir också tillfälle till paneldiskussioner, där både kommuner och företagen får chans att komma till tals och ge sin syn på läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!