Stuntkvinna lär tjejer försvara sig

"Jag önskar att jag inte hade behövt ordna den här kursen". Det säger Lina Holmquist, KGM-hallen, som vill ge tjejer möjligheten att lära sig självförsvar.

Lina Holmquist gick själv en kurs i självförsvar för tjejer och bestämde sig då för att erbjuda det på hemmaplan med hjälp av Madeleine Vall, som hoppas förmedla styrka och självförtroende.

Lina Holmquist gick själv en kurs i självförsvar för tjejer och bestämde sig då för att erbjuda det på hemmaplan med hjälp av Madeleine Vall, som hoppas förmedla styrka och självförtroende.

Foto: Jakob Dahlström/pressbild/Charlotte Madestam

Hultsfred2021-09-21 12:14

Det var efter att hon själv deltagit i en kurs där instruktören Madeleine Vall bakat in självförsvar för tjejer, som hon kände att det här är kunskap hon gärna vill erbjuda tjejer och kvinnor på hemmaplan.

– Det är hemskt att Madde ska behöva hålla sådana här kurser, att vi lever i ett samhälle där det behövs att vi tränar på att skydda oss om vi blir överfallna. Jag önskar att jag inte hade behövt ordna den här kursen, säger Lina Holmquist, som gläds åt att anmälningarna har börjat droppa in.

Kursen hålls i KGM-hallen den 10 oktober och den vänder sig till tjejer och kvinnor i alla åldrar. 

undefined
Madeleine Vall vill fokusera på vad man kan göra i oönskade situationer. "För oavsett om man är mindre och inte lika stark finns det strategier och tekniker att ta till. Jag brukar säga att man ska vara beredd – inte rädd", säger hon.

Madeleine Vall tillhörde för bara några år sedan världseliten inom thaiboxning, med bland annat ett EM-guld och VM-brons på meritlistan, innan hon avslutade sin karriär på grund av hjärnskador. Hon har haft en roll i Hollywoodfilmen Wonder woman och syntes som en av deltagarna i tv-programmet Elitstyrkans hemligheter.

Vad hoppas du förmedla till deltagarna?

– Styrka och självförtroende. Jag vill fokusera på vad vi kan göra, för oavsett om man är mindre och inte lika stark finns det strategier och tekniker att ta till i oönskade situationer. Armbågen är ett effektivt vapen.

Att träna och få kunskap i hur man kan skydda sig ger en känsla av kontroll. Och kontroll ger trygghet, menar Madeleine Vall.

– Jag ser skillnad på tjejerna från det att de kliver in på kursen, till de går där ifrån. Jag brukar säga att man ska vara beredd – inte rädd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!