Stort fokus och skarpt läge i Svartfall

I måndagseftermiddag hördes det knallar ända in i Lönnebergasamhälle. På skyttebanan i Svartfall var det dags för den årliga "prova på"-dagen.

Hultsfred2015-07-21 21:20


BAMM det skarpa ljudet får det att ringa i öronen. I den fuktiga luften stiger ett grått moln från den avfyrade bössan och den orangea lerduvan försvinner in i de gröna buskagen. Det är inte lätt att träffa när duvorna slungas på måfå i olika riktningar, speciellt inte när det småduggar på ansiktet. Med fingret på avfyrarknappen till lerduve-kastaren står Lars Persson. Igen. För han har varit med på "prova på"- skyttet många gånger förr.
- Man får tio skott på sig. Är man rutinerad klarar man i snitt sju av tio, är man ny brukar man klara cirka två- tre stycken, berättar han.

Unga och gamla
Att hitta till skjutbanan är inte helt uppenbart. En liten handskriven skylt vid vägen pekar uppåt en smal grusväg som ringlar sig gradvis uppåt. På plats finns både gamla rävar och nybörjare som aldrig hållit i en bössa. Unga och gamla. Alla får prova så länge de lyckas hålla ett bra tag om kolven. Eftersom det finns personer som håller uppsikt får även de under 18år skjuta.
Ingvar Karlsson har åkt enda från Mörlunda för att vara med och skuta. Han är inte på något sätt ny med gevär och menar att han vanligtvis åker och skjuter för nöjes skull.
- Det är roligt när det smäller annars skulle man inte åka hit, berättar han och går sedan iväg för det är hans tur att fira av.
Just den gången gick det inge vidare och duvan slinker retsamt in bland träden.
- Om duvorna blir hela får man väll rabatt? Ropar han skämtsamt till Lars Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!