Stödpaket till föreningslivet på gång

Inställda evenemang, verksamhet som inte kunnat genomföras, föreningslivet har drabbats hårt av coronakristen. Framförallt är det ekonomin som tagit stryk.

Tommy Svensson Pöder håller som bäst på att jobba fram ett stödpaket för föreningslivet i Hultsfred. Många föreningar har drabbats ekonomiskt av coronakrisen.

Tommy Svensson Pöder håller som bäst på att jobba fram ett stödpaket för föreningslivet i Hultsfred. Många föreningar har drabbats ekonomiskt av coronakrisen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-06-06 06:00

Men hjälpen finns inom räckhåll. Kultur- och fritidschefen Tommy Svensson Pöder berättar att ett stödpaket är på gång och det kommer att presenteras någon gång i slutet på nästa vecka.

– Jag kan inte säga några summor i nuläget, säger han. Det får vi återkomma till. Men vi jobbar på att ta fram ett underlag.

Bland annat genom att träffa företrädare för de olika föreningarna och diskutera läget.

– Det är klart att vi inte kan träffa alla 248 föreningarna, säger Tommy Svensson Pöder, men jag kan säga att vi har god kontakt med föreningslivet i stort.

Målet med det här arbetet är att ta fram ett beslutsunderlag för politiken. Redan nu finns det en hel del idéer om insatser som kan göras. Som till exempel att grunda årets verksamhetsbidrag på fjolårets verksamhet, när det inte blivit någon verksamhet i år.

– Men vi vill jobba klokt, säger Tommy Svensson Pöder, så att de som behöver hjälpen bäst får den först. Och att vi inte glömmer någon liten förening, som kanske inte hörs så mycket.

En del insatser har redan gjorts, som att fördela grundbidrag och liknande, även om föreningarna inte hållit det stadgade årsmötet.

– Vi har gjort så för att inte uppmuntra till folksamlingar, säger Tommy Svensson Pöder.

Det här planerade stödpaketet kommer att gälla hela föreningslivet, idrottsföreningar lika väl som kulturföreningar.

– Vi vet ju alla hur viktigt föreningslivet är, säger Tommy Svensson Pöder, det är en del av kommunens hjärta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!