25 år sedan rånet mot Sparbanken i Hultsfred

Det är 25 år sedan tre maskerade män med automatvapen rånade Sparbanken i Hultsfred. Vår reporter Olof Carlson som fick bild på rånarna minns dagen väl.

Idagarna var det 25 år sedan Sparbanken rånades. Olof Carlsons fotografi på rånaren som håller vakt utanför banken finns fortfarande kvar på redaktionen.

Idagarna var det 25 år sedan Sparbanken rånades. Olof Carlsons fotografi på rånaren som håller vakt utanför banken finns fortfarande kvar på redaktionen.

Foto: Olof Carlson, arkiv

Hultsfred2021-07-05 15:50

Klockan var halv elva torsdagen den 4 juli 1996 när lugnet på gågatan förbyttes när tre maskerade och beväpnade rånare stannade sin bil utanför banken.

Två av rånarna rusade in, under vapenhot tvingade de personalen att låsa upp bankvalvet, medan en tredje höll vakt utanför.

På tidningens kontor, alldeles intill satt vår reporter Olof Carlson och drack kaffe när ett vittne kom inrusande.

– "Ring polisen, det är ett rån mot Sparbanken", sa han och då tog jag kameran och sprang ut. Där stod vi och tittade på varandra, rånaren och jag.

– Så tog jag några bilder och han viftade med vapnet. Det var nog en fråga om vem som skulle trycka av först, berättar Olof som lyckades spåra upp rånarnas flyktväg och två flyktbilar.

undefined
Artikel i Vimmerby Tidning dagen efter Sparbanken i Hultsfred rånades av tre maskerade män med automatvapen.

Det blev flera artiklar i Vimmerby Tidning och även Expressen visade intresse för ögonvittnet Olof Carlson och hans bilder.

– Efteråt minns jag att jag blev lite skakig, säger Olof Carlson.

Anders Nyberg bördig från Järnforsen minns inte själv rånet – men Expressens löpsedel om rånet i Hultsfred, med Olof Carlsons bild, var givet att få med på hans Instagramkonto Historiska löpsedlar.

– Det är ju en otrolig historia. Det gick inte att inte berätta den, säger Nyberg, som har Vimmerby Tidnings löpsedel från 28 januari 2002, när Astrid Lindgren somnat in, som sin absoluta favoritlöpsedel genom alla tider.

– Den är så värdig och fin, tillägger Anders som gjort runt 700 inlägg med historiska löpsedlar på två och ett halvt år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om