Mycket nytt i skolans värld till hösten

Solceller och nytt tak på gymnasiet, en modul tas bort på Råsebäcks förskola, och Furuängens förskola i Mörlunda får en ny efterlängtad större parkering.

Hultsfreds Gymnasium kommer att få nya tak i höst. Med solceller på totalt 150 kilowatt. "Det är ett led i kommunens hållbarhetsarbete" säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef.

Hultsfreds Gymnasium kommer att få nya tak i höst. Med solceller på totalt 150 kilowatt. "Det är ett led i kommunens hållbarhetsarbete" säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-10 12:00

Ett långt sommarlov är inne på finalvarvet, men tro inte att det varit tyst och tomt i skolhusen för den skull. Det är en lång lista på nyheter som barn- och utbildningschefen Martin Snickars kan presentera.

Exempelvis så är nya förskolan Växthuset igång fullt ut nu. Det betyder att de båda förskolorna Stålhagen och Oredan är nedlagda. Den senare har dock fått nytt uppdrag, genom att skaparverkstaden Återbruket flyttat dit.

Råsebäcks förskola krymper en smula, en avdelning plockas bort och den modul där de håller till kommer att avvecklas.

För personalen på Furuängens förskola i Mörlunda håller en gammal önskan på att uppfyllas. Som Vimmerby tidning tidigare berättat byggs en stor, ny parkeringsplats som dessutom skapar en betydligt säkrare trafikmiljö. 

Även Målilla skola har fått ny utemiljö under sommaren, och på Lindblomskolan i Hultsfred har det blivit en satsning på inomhusmiljön i matsalen. Nya markiser ska ge välbehövlig skugga, till både elever och personal.

Även på Albäcksskolan har det hänt saker i sommar. Grundsärskolans årskurser 7-9 har fått nya lokaler som i det närmaste är klara. Det som återstår är att fixa är lite belysning och lite elarbeten. Och förstås inflyttningen. Men det är ju ett par veckor kvar till skolstarten.

Även personalens arbetsmiljö har fått ett lyft. Personalrummet flyttas en trappa ner, där det också ordnats rejäla arbetsrum och en personalmatsal.

Men den mest synliga förändringen kommer att bli på gymnasiet, där vissa delar av byggnaden kommer att få nya tak. Och dessa ska sedan förses med solceller. Och de är inte bara där som prydnad. De här solcellerna ska hjälpa till att försörja såväl gymnasiet, som Albäcksskolan och Hagadal Sportcentrum. Effekten är 150 kilowatt.

– Alla tre områdena ligger på samma högspänningsmatning, säger fastighetschef Mikael Pettersson på AB Hultsfreds Bostäder. 

Han berättar att den ursprungliga tanken var att placera solcellerna på Hagadals tak, men det uteslöts senare med tanke på takets konstruktion.

– Det är jättespännande tycker Martin Snickars, vi behöver skapa mer förnyelsebar energi och bli mer självförsörjande.

Han berättar att arbetet inte kommit igång ännu, men att både takbytet och installationen ska göras nu i höst.

– På Förskolan Växthuset har vi redan solceller, säger Martin Snickars, det är en del i kommunens hållbarhetsarbetet.

Förskolan i Mörlunda håller på att få sin länge efterlängtade parkering som ska ge bättre med plats och säkrare trafik.
Förskolan i Mörlunda håller på att få sin länge efterlängtade parkering som ska ge bättre med plats och säkrare trafik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!