Snabba ryck till riksdagshuset

Det var snabba ryck som gällde när Nermina Mizimovic (S) från Hultsfred tog plats i riksdagen.

Nermina Mizinovic (S) från Hultsfred  fick en flygande start på riksdagskarriären. På mådagen fick hon besked att hon skulle infinna sig på tisdagen.

Nermina Mizinovic (S) från Hultsfred fick en flygande start på riksdagskarriären. På mådagen fick hon besked att hon skulle infinna sig på tisdagen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-01-29 05:00

– Det blev inte riktigt klart förrän i måndags och på tisdagen skulle jag vara på plats, säger hon, väl hemma i Hultsfred igen efter tre omtumlande dagar i huvudstaden.

Så det blev en flygande start på riksdagskarriären.

– Det var bara att packa väskan och åka till Stockholm, säger hon.

Fast det är klart, ett visst mått av förvarning fick hon redan i höstas. Hon visste att det kunde bli aktuellt med en riksdagsplats. Men, det var som sagt långt ifrån säkert.

Själv hoppades hon förstås på en möjlighet, men vågade inte riktigt tro på att chansen fanns.

– Egentligen stod jag på femteplats på länslistan, andra reservplats, säger hon. Vi (Socialdemokraterna i länet) har tre platser i riksdagen.

Men när Lena Hallengren blev minister och Björn Pettersson gick in för henne och när så Laila Naraghi från Oskarshamn blev mammaledig så stod Nermina Mizimovic i tur att komma in i riksdagen.

– Jag kommer att ersätta Laila under hennes mammaledighet, säger Nermina. Det blir tre månader.

Hon berättar att det var med lite blandade känslor som hon gick in i riksdagshuset.

– Det var förstås lite pirr i magen, säger hon, jag visste ju inte var jag skulle hamna. Men framförallt var det en stolthet och en tacksamhet över att få det här förtroendet.

Ett förtroende som Nermina Mizimovic hoppas kunna förvalta. Hon kommer att sitta på riksdagsbänken i tre månader framöver och hon hoppas att den tiden ska räcka till mer än att bara lära sig hitta i riksdagshuset.. För hon vill verkligen göra avtryck i politiken.

Mycket av tiden de här första dagarna har förstås gått åt till introduktioner i riksdagshusets verksamheter och funktioner. Men – hon hann inte mer än innanför dörren i sitt arbetsrum och ställa ner väskan förrän hon fick skynda till första sammanträdet. Sedan dess har det blivit ytterligare ett möte.

– Jag kommer att sitta med i konstitutionsutskottet och som reserv i skatteutskottet, säger hon. Det kommer att bli väldigt spännande. Det är spännande tider i politiken just nu.

När det gäller politiken ser hon många frågor som viktiga att jobba med, så många att det är svårt att säga att den ena är viktigare än den andra.

– Det skulle väl i så fall vara jämställdheten, säger hon. Vi är ganska bra på det redan, men det kan bli ännu mycket bättre. Skola och arbete är också viktiga frågor att jobba med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!