Slitaget har kostat bolaget många miljoner

Migrationsverket lämnade efter sig onormalt slitna lägenheter. Bostadsbolaget ersattes med fem miljoner kronor. "Vi borde haft tiofalt", säger vd Helena Grybäck Svensson.

Hultsfreds bostäder menar att Migrationsverket borde betala mer för slitaget på lägenheterna.

Hultsfreds bostäder menar att Migrationsverket borde betala mer för slitaget på lägenheterna.

Foto: Thomas Möller

Hultsfred2020-11-07 08:10

När Migrationsverket lämnade Stålhagen i augusti visade sig deras 105 lägenheter ha ett onormalt slitage, som Hultsfreds Bostäder uttrycker det.

Bostadsbolaget har haft tuffa och segslitna förhandlingar med Migrationsverket, i syfte att få ersättning för skadorna. Men inte lyckats nå den framgång man hoppats på.

– När det är utökat slitage, som det är i de här lägenheterna, faller det ofta på att det är enskilda individer som gjort det, förklarar Helena Grybäck Svensson. Så Migrationsverket hävdar bestämt att de inte tar ansvar för den skadegörelse och det extra slitage som enskilda individer kan ha förorsakat, och vi vet ju knappt vem som bott där. Det har försatt oss i ett dilemma när vi diskuterat med dem.

undefined
Onormalt hårt slitna lägenheter i området kostar miljonbelopp. Bostadsbolaget fick fem miljoner för detta, men enligt Helena Grybäck Svensson ,vd, borde det vara tiofalt.

Slutligen ersattes dock bostadsbolaget med 5,2 miljoner kronor.

Och ni begärde?

– Ja, du får lägga på en nolla till i alla fall. När vi räknat på det borde vi haft tiofalt den summan vi fick, säger Helena Grybäck Svensson och tillägger:

– Men det fungerar tydligen så, när hyresgästerna har ett eget ansvar och man har den här typen av kontrakt. Det är många kommuner som inte fått en enda krona när Migrationsverket lämnat, så vi får vara glada att vi ändå fick något. Vi har verkligen gjort vad vi kunnat och "plågat" dem ganska hårt, men det är rättspraxis i det här, så vi kommer inte så långt.

Pengarna ska fungera som en grundplåt till rivningen, om planerna går igenom.

Karta: Stålhagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!