Staffan Olsson hoppar smidigt ur traktorn när han ser bilen komma över gårdsplanen. Lite mer stressad än han räknat med, morgonen har bjudit honom en hel del oplanerat arbete.
För snart fem år sedan ställde han om till ekoproduktion, en inte så liten process.
- Det tar två år att ställa om produktionen, berättar Staffan på väg in i ladugården. På den tiden hinner det hända mycket på marknaden.
Alla som ville
Frågar man Staffan, tror han att det är just därför det är överproduktion för tillfället.
- Året efter, alltså 2008 var det en enorm efterfrågan på ekomjölk, intresset för kravproducerat formligen exploderade. Så Arla rekryterade alla bönder som ville ställa om.
Inte stänga kranen
Ann Freudenthal som är marknadsansvarig för ekologiska produkter på Arla bekräftar att det för tillfället produceras lite för mycket ekomjölk.
- Man kan så att säga inte bara stänga av kranen när man ser att man rekryterat många Arlagårdar, så nu säljs ekomjölken i vanliga kartonger. Som vanlig mjölk.
Skönas mjölk slås i vanliga kartonger
Staffan Olssons ekomjölk slås i vanliga kartonger numera.Det beror på att det produceras mer ekologisk mjölk än vad som går att sälja, så Arla har ett betydande överskott.- Det är klart jättetråkigt, säger Staffan Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!