Skolan har planerat för skärpning: Nu händer detta

Den öppna förskolan kommer att stängas och vuxenutbildningen kommer helt övergå i distansundervisning. Grundskolorna kommer däremot hållas öppna.

Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfred säger att man förberett sig för olika scenarion.

Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfred säger att man förberett sig för olika scenarion.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-11-10 12:05

– Vi har förberett för olika alternativ, vi har tittat på vad som hänt i andra län och vilka beslut som tagits där, säger Hultsfreds barn- och utbildningschef Martin Snickars. 

Skärpta allmänna råd innebär stängning av den öppna förskolan. 

– Under hösten har vi haft öppet, först utomhus och sedan med anpassad verksamhet, men eftersom det är föräldrar som följer med sina barn kommer vi inte kunna ta emot vuxna på en sådan verksamhet. 

För förskolan och grundskolan ligger utmaningen i personalförsörjningen. 

– Det vi ser är att förskolan har en viktig samhällsfunktion och där kommer det fortsätta vara öppet. Det som skulle kunna uppstå är att vi får brist på personal, eftersom de också måste vara hemma med även milda symptom, och det är inte helt lätt att få tag i vikarier. Är vi tvungna att stänga en förskola tillfälligt erbjuder vi plats på en annan förskola, och det kan då få konsekvensen att föräldrar behöver ta sina barn till en annan förskola.

Hälften av gymnasieeleverna kommer troligtvis att ha distansundervisning varannan vecka. 

– Det blir en fråga för barn- och utbildningsnämnden att besluta om. Vi har arbetat fram olika scenarion som nämnden får som underlag för beslut, uppger Snickars.

Grundskolan kommer dock att fortsätta hålla öppet.

– Samma sak gäller där som för förskolan, skulle vi få personalbrist så måste vi omorganisera oss, men tanken är att vi ska vara öppna hela tiden och utföra uppdraget så långt det går, berättar Snickars.

För musikskolans del innebär det att orkestrar blir inställda, och den individuella musikundervisningen kommer att ske digitalt. 

– Där åker ju lärarna runt i olika skolor i kommunen, så där får vi tänka om, menar Snickars.

Vuxenutbildningen har sedan tidigare övergått till distansundervisning i vissa kurser. I och med skärpta allmänna råd kommer distansundervisning gälla för alla kurser. 

Varför stänger man inte skolorna? 

– Vi har fortfarande kvar samma krav på att bedriva undervisning, och folkhälsomyndigheten trycker väldigt hårt på att det är viktigt för elevernas hälsa att skolan hålls öppet. Verksamheten kan stänga om det finns en stor personalbrist, eller om det kommer direktiv från regeringen, folkhälsomyndigheten eller smittskyddsläkaren. Om inte de alternativen finns får vi göra allt som vi har möjlighet att göra, säger Snickars.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!