Skogsmaskin startade skogsbranden

Räddningstjänsten fortsätter arbeta med den 40 hektar skogsbranden mellan Hultsfred och Oskarshamn.

Skogsbrand i Hultsfred

Skogsbrand i Hultsfred

Foto: Micael Rundberg

Hultsfred2018-07-04 10:35

Sedan söndagen har skogsbranden rasat norr om Kristdala.

– Vi arbetar med ungefär samma bemanning idag förutom det att vi inte har någon helikopter idag, säger Jonas Neldemyr, räddningschef i beredskap i Oskarshamn.

Omkring 45 person arbetar med släckningsarbetet och byts av kontinuerligt under dagen.

– Vi har byggt upp så att vi har dubbla slangsystem, om det skulle bli avbrott i något av slangsystemen. Så vi ska klara oss utan hjälp från helikopter, säger Jonas Neldemyr.

Vindförhållandena under onsdagen är bättre än under tisdagen och även om spridningsrisken i området är stor, är den inte så stor som man först befarade.

– Man pratar om FWI-värde när det gäller spridningsrisk, och FWI-värdet låg på 42 i morse men nu har SMHI meddelat att värdet är under 28. Fortfarande ganska högt men en avsevärd skillnad från i morse, säger Jonas Neldemyr.

Räddningstjänsten uppger att branden ska ha orsakats av en skogsmaskin av typen markberedare.

– Den används för att riva upp marken när man ska plantera ny skog. Den river upp sten och stubbar och då kan det bildas gnistor, säger Jonas Neldemyr.

FWI-värde

FWI-värde eller FWI-index anger hur lätt en brand sprider sig och hur brandbeteendet är i terrängen. Det är ett mått på spridningsrisken som bland annat beräknas utefter torrheten i marken, luftfuktighet och vindens riktning och styrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!