Skogsägaren: "Jag blir lite ledsen"

Björn Petersson äger 90 procent av den nedbrunna skogen. Det är han som låtit en skogsmaskin arbeta på markerna trots torkan. "Slås det fast att den orsakat branden var det ett felaktigt beslut. Förstås."

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-07-04 21:22

Men han är inte riktigt säker på att det är markberedaren som startat branden. Han är mer orolig för att en så kallad grothög efter avverkning fattat eld av någon anledning.

Du övervägde aldrig att inte använda markberedaren när det är så extremtorrt?

– Det är alltid en svår avvägning, men vi har hela tiden arbetat nattetid och då har det bara varit runt fem grader och vi har hela tiden haft bevakning i forma av planterare som gått efter. Vi har också haft en dialog med Sveaskog som varit igång samtidigt i Målilla. Men det är förstås skittråkigt det som hänt, och ett felaktigt beslut om det slås fast att det är markberedaren som antänt skogen. Men det kan lika gärna vara en glasflaska som lämnats kvar. Det finns många hypoteser.

Jan Oscarsson är ägare till resterande tio procent av skogen som brunnit ner. Han satt i bilen när han fick höra talas om skogsbranden på radion.

– Jag tänkte det att "Mellingerum är stort", men när jag steg ur bilen och såg och kände brandröken insåg jag att det brann på mina marker.

Hur känner du idag?

– Jag blir lite ledsen, men det hjälper inte. Jag får försöka ta det sakligt och diskutera med min skogsförvaltare. Jag har inte räknat på vad jag förlorat i kronor och vet inte om försäkringen täcker. Jag har bara varit och tittat på området en gång, då blev jag väldigt uppgiven. Det är ingen idé att gå dit mer, då blir jag bara arg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!