November är högsäsong för inbrottstjuvar

Högsäsongen för inbrott i villor och sommarstugor börjar nu i november, och fortsätter sedan under december och januari. Det är ingen slump att man talar om "mörkrets inbrott"

Linus Ivarsson tror att ett utbyggt arbete med grannsamverkan mot brott kan vara en del i det minskade antalet villainbrott.

Linus Ivarsson tror att ett utbyggt arbete med grannsamverkan mot brott kan vara en del i det minskade antalet villainbrott.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2022-11-06 12:00

Högsäsongen sammanfaller med den mörkaste perioden. Då tjuvarna kan jobba tämligen ostört. Allra mest är de i farten under helger, då många är bortresta. Som till exempel Allhelgonahelgen.

Statistik från polisen visar dock att antalet inbrott i bostäder och lägenheter i Hultsfreds kommun minskat. 2019 anmäldes 30 inbrott. 2021 kom toppnoteringen, när 44 bostadsinbrott anmäldes, till 25 så här långt i år. I Vimmerby kommun har det endast varit fyra anmälda inbrott i år. Allt enligt polisens noteringar.

Vad minskningen beror på finns det inget direkt svar på, men Linus Ivarsson, trygghetsstrateg i Hultsfreds kommun, har en tänkbar teori.

– Vi har ett bra utbyggt system med grannsamverkan här i kommunen, det tror jag är en del i det hela. Men jag ser också att bedrägerierna har ökat kraftigt. Det är ganska farligt att göra inbrott och jag tror, utan att veta säkert, att den organiserade brottsligheten som tidigare hade kringresande ligor som svarade för en stor del av inbrotten, nu har gått över till bedrägeribrott. Det är ju mycket säkrare att sitta vid datorn eller i telefonen.

Han tittar på statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, och ser att minskningen är likartad i hela landet. Pandemin kan också ha spelat en viss roll i sammanhanget, tror han.

– Under 2020 och 2021 var vi hemma mycket mer. Många av oss jobbade ju hemifrån och det fick en viss effekt, säger han. Så det ska bli intressant att få se årets siffror.

Kalmar län har också fått ett regionalt brottsförebyggande råd, som precis kommit igång med sitt arbete. Syftet med rådet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. I rådet finns representanter för kommunerna, för polisen, företagen och försäkringsbolag. Genom ett ökat samarbete och erfarenhetsutbyte medlemmarna emellan, ska det brottsförebyggande arbetet stärkas.

Rådet ska inledningsvis bilda två arbetsgrupper. Den ena ska jobba med betydelsen av den föreslagna lagen om att kommunerna ska ha ansvar för att arbeta brottsförebyggande. Den andra ska fokusera på näringslivsfrågor och brott.

Enligt Urica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv i Kalmar, kostar brott mot företagen i länet två miljarder kronor om året. 

– Det var landshövding Peter Sandvall som bjöd in till det första mötet med styrgruppen, berättar Martina Almqvist, enhetschef för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Kalmar. Syftet var att lägga upp en plan för det kommande arbetet. Att skapa en struktur.

Arbetet bottnar i ett lagförslag som ger kommunerna ett större ansvar för det brottsförebyggande arbetet. 

– Vi vet inte riktigt när och om den här föreslagna lagen, "Kommuner mot brott", kommer, säger Martina Almqvist. 

Men när den kommer vill man vara med i första ledet. Målet är också att få fram en övergripande lägesbild i länet, och utifrån den får man sedan ta fram mera konkreta frågor att jobba med.

En annan viktig fråga är att hitta nya sätt att utveckla samverkan i länet. Brottsligheten tar ingen hänsyn till kommungränser, påpekar Patrik Oldén, polisområdeschef i Kalmar-Kronoberg.

– Från Länsstyrelsens perspektiv är det självklart att vi ska samarbeta i de här frågorna, säger landshövding Peter Sandvall i ett pressmeddelande, med det här rådet förstärker vi länets gemensamma arbete för ökad trygghet.

Gör livet surt för tjuven

Hjälp dig själv och dina grannar genom en aktiv grannsamverkan.
Se till att ha certifierade lås på dörrar, fönster och altandörrar.
Installera ett säkerhetsskåp.
Städa inte! Låt tjuven tro att du är hemma.
Skaffa timers till några lampor inomhus och rörelsestyrd belysning utomhus.
Skaffa låsskydd om du bor i lägenhet med brevinkast i dörren. Tipsen kommer från Stöldskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!