Samma vägsträcka – två olika hastigheter

Hastighetsbegränsningarna i centrala Hultsfred förvirrar. Taxiföraren Bosse Elvirsson kör mycket på gatorna i centrum och han ser brister i skyltningen.

Vid Hagadalsinfarten är det rätt, konstaterar taxiföraren Bosse Elvirsson. Men för bilister som kör in till Hultsfred den här vägen är det 40 som gäller i hela samhället.

Vid Hagadalsinfarten är det rätt, konstaterar taxiföraren Bosse Elvirsson. Men för bilister som kör in till Hultsfred den här vägen är det 40 som gäller i hela samhället.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-28 08:00

– Svänger man av 34-an in mot Hultsfred vid Hagadalsinfarten, blir det snabbt en fartbegränsning till 40 kilometer, säger han. Svänger man sedan i rondellen ut på Västra Långgatan, är det fortfarande samma fart som gäller. Bilisten får inget nytt besked av skyltarna. Alltså fortfarande 40 kilometer i timmen.

– Men, fortsätter han, svänger man in vid Södra infarten och följer Västra Långgatan förbi Lindblomskolan så är hastighetsbegränsningen 50 kilometer i timmen hela vägen. Samma vägsträcka har enligt skyltarna två olika hastighetsbegränsningar. 

Så om polisen stoppar två stressade bilister som kör 65 kilometer i timman vid Lilla Torget, en som tagit södra infarten och en som kommer från Hagadalshållet, så kör den ena 25 kilometer för fort. Den andra 15.

– Så hur ska polisen kunna göra en korrekt bedömning vid en fartkontroll, frågar sig Elvirsson.

Grunden för det här dilemmat är att när en hastighetsbegränsning ändras, så ska det stå en skylt på var sida om vägen. Sedan gäller den farten fram till det kommer nya skyltar. Men sådana finns inte på Västra Långgatan vid rondellen.

– Följaktligen gäller 40 kilometer i timman i hela samhället för bilister som kommer från Hagadalsgatan, säger Bosse Elvirsson.

Skyltningen lämnar en del att önska, håller Simon Råsbacken på kommunalförbundet ÖSK med om. Han har varit på plats och tittat på hur det ser ut.

– Det finns en del missar, erkänner han, vi har beställt nya skyltar och de kommer att sättas upp så fort som möjligt. Skyltarna är redan beställda.

Eftersom bashastigheten i tätorten Hultsfred är 50 kilometer i timmen, kommer det att bli ganska många 40-skyltar som sätts upp i korsningarna utmed Hagadalsgatan. 

– Vi kommer också att sätta upp 50-skyltar vid rondellen, så att det blir rätt där också, lovar han.

Simon Råsbacken berättar också att det pågår en översyn av hastighetsbegränsningarna på smågatorna i hela Hultsfred. Precis som man tidigare gjort i Virserum. Men nu kan det vara läge att se över hastigheten på smågatorna som ansluter till Hagadalsgatan.

– Det är ju små trånga villagator, så det kan vara befogat att se över hastighetsbegränsningen här, säger han. Så vi kanske kan bryta ut den delen och tidigarelägga översynen just här.

Det blir en uppgift som han tänker ta tag i den närmaste tiden. 

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!