320 ton plast samlas in varje år i Hultsfred

16,64 kilo plast per person och år samlas in bara i Hultsfreds kommun. "Oj, är det så mycket". Johanna Wasén, 27, blir lite förvånad över siffrorna.

Johanna Wasén försöker sortera så mycket plast som möjligt,  men riktigt vad som händer sedan är hon inte säker på. Men Vimmerby Tidning kan förklara.

Johanna Wasén försöker sortera så mycket plast som möjligt, men riktigt vad som händer sedan är hon inte säker på. Men Vimmerby Tidning kan förklara.

Foto: Daniel Söderqvist/Niklas Holm/Victoria Otternäs

Hultsfred2023-01-12 11:30

Hultsfredsbon Johanna Wasén brukar göra som man ska, att sortera sitt skräp och se till att det hamnar på rätt ställe. Men vart det tar vägen sedan har hon inte funderat så mycket på. Bara att det tas omhand på något sätt.

– Men 16,64 kilo låter mycket. Blir det verkligen så mycket. Det har jag inte tänkt på, säger hon.

Det tar inte jättelång tid att få ihop en hel kasse med plastavfall därhemma och i den bästa av världar tar man sedan påsen med sig till närmaste återvinningsstation, och knölar in plasten i en container, där skräpet ska lämnas för att tas omhand.

Vimmerby Tidning tar hjälp av renhållningschefen Stefan Lind på ÖSK som kan berätta vad som händer med plastavfallet.

– Det är företaget FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, som sköter insamlingen av plast, säger Stefan Lind.

– Containern töms och sedan körs plasten till Motala för sortering. Dit körs all plast som samlas in i hela Sverige.

I Motala har företaget Svensk Plaståtervinning byggt ett sorteringsverk utöver det vanliga, med robotar som kan sortera plasten efter kvalité och material. Först sorterar den hårda och mjuka plaster, sedan blir det en finsortering. Efter sorteringen smälts plasten ner till granulat, små plastkulor, som kan användas för att tillverka nya saker. Allt från nya förpackningar till diskborstar och mycket annat blir det.

Anläggningen i Motala hanterar 20 ton i timmen när den går för fullt och enligt företaget blir det över 200 000 ton om året, berättar företaget på sin hemsida.

– Plasten sorteras i sju fraktioner, säger Stefan Lind, varav en del innehåller plast av för låg kvalité för att återanvändas. Den återvinns i stället som energi.

Det vill säga att den eldas upp.

Bara i Hultsfreds kommun handlar det om 230 ton plastavfall som tas omhand varje år. Och med tanke på vad en vanlig, tom plastkasse från affären väger, inser man snabbt hur mycket det verkligen handlar om. Eller om man så vill 16,64 kilo per person och år. Allt enligt siffror som FTI presenterat för ÖSK.

– Det syns i plastcontainrarna på återvinningsstationerna, det brukar vara ganska mycket i dem, säger Stefan Lind.

16,64 kilo per person och år samlas alltså in på det här viset. 

– De senaste åren har siffrorna varit ganska lika, men vi blir lite bättre på att sortera år för år.

Johanna Wasén försöker sortera så mycket plast som möjligt,  men riktigt vad som händer sedan är hon inte säker på. Men Vimmerby Tidning kan förklara.
Johanna Wasén försöker sortera så mycket plast som möjligt, men riktigt vad som händer sedan är hon inte säker på. Men Vimmerby Tidning kan förklara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!