Lång kö till sjötomter – lockar till inflyttning

19 står i kö för en tomt i Herrstorpet – kommunens nyaste bostadsområde som är under uppbyggnad vid sjön. Två bor i dag i andra kommuner och vill flytta hit.

Herrstorpet blir kommunens nästa sjönära bostadsområde. Så här långt har 19 tingat en tomt. Huvuddelen av de intresserade är från Hultsfred, en från annan ort i kommunen och två från andra kommuner.

Herrstorpet blir kommunens nästa sjönära bostadsområde. Så här långt har 19 tingat en tomt. Huvuddelen av de intresserade är från Hultsfred, en från annan ort i kommunen och två från andra kommuner.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-03-12 08:00

Tanken är att det ska bli ett bostadsområde utöver det vanliga, alldeles intill sjön Hulingen. Kommunen vill till och med få möjlighet att bygga ute i vattnet, även om det inte är fokus på det i ett första skede.

– Det är ett jättebra och svårslaget läge. Skulle vara Strandlyckan då, som är det närmaste man kan komma sjön, men Herrstorpet blir lite lantligare eftersom det ligger lite längre ifrån centrum, säger Helena Grybäck Svensson, VD på Hultsfreds Bostäder.

I väntan på en färdig detaljplan vet inte kommunen vare sig hur många tomter det blir eller utformningen på dem. Tomtpriset är heller inte spikat.

– Det finns lite olika områden som är tänkta för olika ändamål, både för villor och flerbostadshus är tanken. Men exakt hur det blir är svårt att säga innan detaljplanen är antagen, säger Helena Grybäck Svensson.

undefined
Det finns lite olika områden utmed sjön som är tänkta för olika ändamål, både för villor och flerbostadshus är planen.

Så än dröjer det en tid innan försäljningen kan börja, men intresseanmälningarna kommer in efter hand.

– Så här långt finns det en tomtkö med 19 intresserade, säger Lena Carlsson, administrativ assistent på Hultsfreds Bostäder.

Ett antal Helena Grybäck Svensson är jättenöjd med. Hon lyfter även fram en annan positiv aspekt med byggandet av bostadsområdet.

– Vi hoppas få en rotation, som gör att det blir andra bostäder lediga. Det möjliggör för andra att hitta sitt drömboende. När man bygger ett område som Herrstorpet kan det också betyda att det blir inflyttning.

Enligt Lena Carlssons uppgifter kommer två i tomtkön från andra kommuner, en från annan ort inom kommunen och resterande 16 från Hultsfred.

– Det är fantastiskt roligt att det intresset finns, och att även några stycken är från andra kommuner. Det visar på områdets potential, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) och fortsätter:

– Vi har ju sett det tidigare, när vi byggt vid Sjölyckan, att det blivit både rotation och inflyttning, både genom att man flyttar från andra kommuner till det aktuella området, eller till andra hus som blir lediga.

Kommunens planarkitekt Nora Razma berättar att man kommit halvvägs med detaljplanen.

– Särskilt har vi att ta hänsyn till och anpassa oss efter de höga naturvärdena, så vi inte förstör det som är fint och bra i området.

Hur ser tidsplanen ut?

– Det är en stor detaljplan, den kräver sin tid. Om allt går som det ska beräknas detaljplanen vara klar mot slutet av året, hösten-vintern någon gång, säger Nora Razma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!