Så blev det efter avverkning i reservatet

Grovjobbet är klart. De angripna granarna är borta och den övriga avverkningen klar. Men fortfarande finns det en del kvar att göra.

Efter avverkningen öppnar sig naturreservatet på ett helt annat sätt än förr. Det liksom välkomnar besökare. Avverkningen orsakades av ett omfattande Granbarkborreangrepp.

Efter avverkningen öppnar sig naturreservatet på ett helt annat sätt än förr. Det liksom välkomnar besökare. Avverkningen orsakades av ett omfattande Granbarkborreangrepp.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-03-19 13:46

Bland annat att plantera ekar. Anledningen till att man alls gick in i naturreservatet med åtgärder är att de stora granarna drabbats av ett granbarkborreangrepp. Och medan man ändå höll passade man också på att göra insatser för att gynna lövträden. Framförallt ekarna, som får mer plats att breda ut sig. Och några nya ekar kommer också att planteras.

– Jag tycker blev bra, ungefär som jag tänkte mig, säger skogskonsulten Jan Robertsson på ÖSK. 

Nu när de stora granarna är borta öppnar sig naturreservatet på ett helt annat sätt än förr och blir lite mer välkomnande för besökare som kommer över bron. Det blir ett betydligt ljusare intryck.

Jan Robertsson berättar också att det kommit upp nya stolpar som visar vägen längs vandringsleden genom Hulingsryds naturreservat.

– Det kommer också att sättas upp skyltar som berättar lite om det man kan se längs vägen, säger han.

För ett otränat öga kan det här och var se ganska skräpigt ut. Det ligger en del grenar och sly kvar på marken. Men det är fullt avsiktligt, för att gynna allehanda insekter.

– Det är det som är naturvård, säger Jan Robertsson.

– Det ska vara så, vi har lämnat mycket död ved kvar.

Han är också nöjd med att körskadorna på marken inskränkt sig till ett minimum. En del spår efter maskinen finns det förstås. Men inte speciellt mycket, och framförallt inte så djupt. 

– När gräset kommer upp kommer det inte att synas alls, säger Robertsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!