Rot-rekord i länet – men inte i Hultsfred

Under pandemin har rot-avdraget slagit rekord i alla länets kommuner – utom Hultsfred. Statistiken kommer som en överraskning för Henrik Böris, ägare till Allbygg i Hultsfred. "Vi har väldigt mycket att göra", säger han.

Henrik Böris, Kim Logg och deras kollegor på Allbygg i Hultsfred har haft gott om jobb under hela pandemin. "Om man vill ha något gjort är det ett halvårs väntetid, säger Henrik Böris.

Henrik Böris, Kim Logg och deras kollegor på Allbygg i Hultsfred har haft gott om jobb under hela pandemin. "Om man vill ha något gjort är det ett halvårs väntetid, säger Henrik Böris.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-02-15 08:00

Enligt Villaägarnas riksförbund har många husägare passat på att renovera och bygga om huset under pandemin. Det syns tydligt i Skatteverkets statistik över rot-tjänster. Under 2020 eller 2021 slog rot-avdraget rekord i 269 av landets 290 kommuner.

Rot-avdraget ger 30 procents skatterabatt på arbetskostnaden. Det är möjligt att göra avdrag på upp till 50 000 kronor per person och år.

I Kalmar län har rot-avdraget nått rekordnivåer i alla kommuner utom Hultsfred. Totalt sett ökade rot-avdragen med 16 procent i länet mellan 2019 och 2021. Men i Hultsfred noterades i stället en liten minskning med fyra procent.

2021 gjorde 1 717 köpare rot-avdrag för nästan 15,6 miljoner kronor i Hultsfreds kommun, vilket kan jämföras med drygt 16,2 miljoner under 2019.

undefined
"Rot-avdraget har gjort att den svarta marknaden har försvunnit", säger Henrik Böris, ägare till Allbygg i Hultsfred.

Den lokala byggfirman Allbygg i Hultsfred har dock inte märkt av någon minskning av rot-avdragen bland sina kunder. Snarare tvärtom.

– Vi har väldigt mycket att göra. Om man vill ha något gjort är det ett halvårs väntetid, säger Henrik Böris som berättar att privatpersoner ofta vill ha hjälp med badrum, takbyten och köksbyten.

Det är högkonjunktur för byggbranschen sedan flera år tillbaka.

– Pandemin har gjort att det har blivit extra mycket jobb.

Henrik Böris berättar att uppdragen kommer från såväl kommunen som industrier och privatpersoner. Allbygg har bland annat rustat upp Valhall i Hultsfred och bytt tak på hyreshus i Virserum.

undefined
Henrik Böris och Kim Logg på Allbygg i Hultsfred.

Ibland har företaget tvingats tacka nej till jobb.

– Om vi har mycket industrijobb eller kommunjobb kan vi inte ta privata kunder.

Har det varit mycket industri- eller kommunjobb under pandemin?

– Jo, det har det varit, men vi har haft ganska mycket privata jobb med, säger Henrik Böris som inte vet varför statistiken ser ut som den gör.

– Det känns som att det är som vanligt.

undefined
"Pandemin har gjort att det har blivit extra mycket jobb", säger Henrik Böris, här tillsammans med Kim Logg.

Även om den totala rot-summan minskade i Hultsfreds kommun 2021 var det genomsnittliga rot-avdraget i kommunen bland de största i länet. Snittet i Hultsfred uppgick till 9 079 kronor, vilket endast överträffades i Kalmar kommun.

Enligt Henrik Böris använder sig alla privatpersoner som anlitar Allbygg av rot-avdraget.

– Det är jättebra att roten finns. Avdraget har gjort att den svarta marknaden har försvunnit. Den existerar inte längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!