Rosander (C) mest kryssad – Nilsson (KD) omkryssad

Lars Rosander (C) fick överlägset flest personröster i kommunvalet i Hultsfred. Folke Pleijert (KD) var den enda kandidaten som kryssade sig förbi ett toppnamn.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) fick flest kryss i kommunvalet.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) fick flest kryss i kommunvalet.

Foto: Sofie Olsson

Hultsfred2022-09-19 16:53

Med 804 personröster blev kommunalrådet Lars Rosander (C) den mest kryssade kandidaten. Han fick 29,4 procent av Centerpartiets röster i kommunvalet.

– Det är jag väldigt glad och ödmjuk inför. Man känner ett stöd från väljarna i kommunen. Det ger inspiration att fortsätta att göra så gott man kan även i fortsättningen, säger Lars Rosander.

undefined
Kommunalrådet Lars Rosander (C) fick flest kryss i kommunvalet.

Näst flest personröster, 122 stycken, fick Göran Gustafsson (SD) som därmed kammade hem 10,7 procent av Sverigedemokraternas röster.

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) fick nästan lika många personröster, 116 stycken. Det motsvarar dock inte mer än 5,5 procent av Socialdemokraternas röster. Det kan jämföras med Lennart Beijer (V) som fick närmare tolv procent av Vänsterpartiets röster eller 64 kryss.

Kristdemokraterna var det enda partiet där toppnamnet inte fick flest personröster. Folke Pleijert, som stod på femte plats på KD:s lista, kryssades 83 gånger och fick sju procent av partiets röster. Pleijert kryssade sig därmed förbi såväl Anders Andersson (77 personröster) som Monica Bergh (14 personröster), Lennart Davidsson (68 personröster) och förstanamnet Åke Nilsson (52 personröster).

– Många tycker att valsedeln är bra som den är och kryssar inte, och då är det förstanamnet som blir lidande. Det stör mig inte mycket, säger Åke Nilsson.

undefined
Åke Nilsson (KD) fick inte flest kryss i sitt parti.

Folke Pleijert hamnar nu på första plats. Får det någon betydelse när ni ska fördela posterna i partiet?

– Nej, egentligen inte, säger Åke Nilsson som menar att personkryssen inte har någon praktisk betydelse.

– Jag är fortsatt gruppledare. En del kan störas av att de blir omkryssade, men för min del har jag redan vant mig vid det, och det stör mig inte alls. Det är bara roligt för de som får kryss. Särskilt för Folke. Lennart och Anders är vana vid det.

– Folke betraktar jag som en "coming man". Vi visste att det är ett bra namn. Han är känd och omtyckt av många.

Bör inte väljarnas vilja komma till uttryck även när posterna fördelas?

– Jo, men om du tänker på de som inte har kryssat alls, vad har de för uppfattning? Man måste ändå tänka att de är nöjda med valsedeln som den ser ut.

Du ser Folke Pleijert som en "coming man". Tror du att han kommer att få en plats i kommunstyrelsen redan den här mandatperioden?

– Vi ska inte föregripa någonting, men det kommer vi att arbeta för på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!