Rörelse och kultur – friskvård för hela kroppen

En spinnrock och ett elpiano. Stolar och bord. Det känns i ärlighetens namn inte som beskrivningen av en träningslokal. Men här trivs ett 25-tal pensionärer alldeles ypperligt med att träna kroppen och njuta av den sociala samvaron. En nog så viktig ingrediens i aktiviteten.

Ulla-Britt Hofvergård är instruktör och lotsar gruppen fram genom rörelserna. Ett vänligt och bra program, gjort för att passa alla. I bakgrunden Sonja Hirte, Katarina Karlsson och Mona Engqvist.

Ulla-Britt Hofvergård är instruktör och lotsar gruppen fram genom rörelserna. Ett vänligt och bra program, gjort för att passa alla. I bakgrunden Sonja Hirte, Katarina Karlsson och Mona Engqvist.

Foto:

Hultsfred2017-04-10 16:00

40 minuter gymnastik följs av 40 minuter fika och litteraturstund.
– Minst 40 minuter, för vi har ingen tid att passa, tillägger Mona Engqvist och ler. Kaffet smakar aldrig så bra som här.

Många kring bordet lever ensamma, så aktiviteten är inte bara nyttig för hälsan. 
Den är viktig och efterlängtad ur en helt annan aspekt också. Det sociala inslaget, att få sitta ner och prata om ditten och datten med goa vänner, är kanske rent av det viktigaste av allt låter gruppen mig förstå.
– Det här vill man inte gärna missa, säger Gull-Britt Sandelius.

Med åren har man blivit vänner, som tänker på varandra. Och visar hänsyn. 
Är någon borta är den personen saknad. Som i dag exempelvis när gympans enda deltagande man, Allan Karlsson har åkt till Ullared istället.
– Vi har hållit på i närmare 15 år nu. De första åren var vi i Hultsfred, men nu har vi varit här på dagcentralen i Silverdalen i säkert tio, säger Ulla-Britt Hofvergård, som kan kalla sig instruktör även om hon inte riktigt vill kännas vid det.
– Jag sätter ju bara på den där, säger hon lite blygsamt med en nick mot CD-spelaren, från vilken en lugn och vänlig röst ger instruktioner.

Det är mot Ulla-Britt allas blickar riktas när det första inledande musikstycket börjar ljuda. 
Sedan gör alla som hon gör. Fast inte alltid i takt, det är mindre viktigt. Att rörelserna utförs är det som räknas. 
Man sträcker höger arm uppåt, så högt man kan mot taket, för att sedan sänka den nedåt igen och upprepa rörelsen fast med vänster. Allt till tonerna av Tommy Nilssons ”Öppna din dörr”.
– Ingen behöver vara fullfjädrad gymnast, utan hit kommer vi med vårta krämpor och gör vad vi kan, understryker Ulla-Britt.

Programmet är framtaget av Riksförbundet HjärtaLung med målsättningen att passa alla.
Det är vänligt och bra för hela kroppen: andning, hjärta och balans, berättar man när de 40 minuterna gått och den sista avslutande avslappningen klingat ut.
Saga Rangtorp är äldst och välkomnad ”nykomling”. Hon kom med så sent som vid terminsstarten sedan hon flyttat från huset till en lägenhet i Silverdalen. I och med det blev aktiviteten tillgänglig
– Så du ser, det finns ingen övre åldersgräns, tillägger man och skrattar.

Bröd, smör och ost plockas fram. Och 21-lotter i många rader. Det är de som finansierar fikan. Medan själva gymnastiken har understöd av kultur och fritidsförvaltningen och den efterföljande litteraturstunden, som drivs som en studiecirkel, går under ABF.
– På så sätt får vi in både rörelse och kultur, säger Ulla-Britt Hofvergård. Det blir friskvård för hela kroppen.

Birgitta Karlsson och övriga på onsdagsgymnastiken i Silverdalen, svänger på armarna fram och tillbaka till låten ”Har du kvar din röda cykel.
Birgitta Karlsson och övriga på onsdagsgymnastiken i Silverdalen, svänger på armarna fram och tillbaka till låten ”Har du kvar din röda cykel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!