Får statligt stöd – "Det har jag jobbat för i 20 år"

För första gången får Svenskt Rockarkiv statligt stöd. "Det har jag jobbat för i 20 år" säger arkivchefen Stefan Ölvebring.

Det är en glad Stefan Ölvebring som tagit del av kulturrådet beslut. För första gången får nu Svenskt Rockarkiv i Hultsfred statligt stöd. "Det har jag jobbat för i 20 års tid" säger han.

Det är en glad Stefan Ölvebring som tagit del av kulturrådet beslut. För första gången får nu Svenskt Rockarkiv i Hultsfred statligt stöd. "Det har jag jobbat för i 20 års tid" säger han.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-02-08 11:17

– Pengarna är förstås väldigt välkomna, säger han, men det är också ett stort erkännande av vår verksamhet och det betyder att vi nu kommer in i kulturens finrum. Symbolvärdet i kulturrådets beslut är stort. 

Statens Kulturråd har beviljat ett stöd på 400 000 till Svenskt Rockarkiv och till verksamheten här.

– Det är första gången vi får komma in i den nationella famnen, säger Stefan Ölvebring, som tycker det är en rättivisefråga att staten går in och stöttar det här kulturarvet, lika väl som man tidigare stöttat både jazzarkivet och folkmusikarkiven.

– Så det här är något som jag har jobbat för sedan jag flyttade hit och i dagarna är det 20 år sedan.

Stödet till Rockarkivet är beviljat av statens kulturråd, enligt samverkansmodellen. Det vill säga att det är Region Kalmar som i sista änden fördelar pengarna. Det formella beslutet där, kommer att tas 15 februari.

– Innan dess kommer jag inte att jubla alltför mycket, säger Ölvebring, inte förrän allt är klart. Av erfarenhet är han lite försiktig med jublet innan allt är 100-procentigt.

Vad ska ni göra för pengarna?

– Vi kommer att använda det mesta för mer digitalisering, vi har en del vi ligger efter med, säger Ölvebring, och så ska vi göra en del tekniska inköp. Vi behöver bland annat en större scanner för att kunna digitalisera affischer.

I dagsläget är det tre personer anställda vid Svenskt Rockarkiv. Plus en del extrapersonal som hoppar in när det behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!