Höga elpriser drabbar föreningar: "Chock för många"

Elpriserna slår rekord på rekord. Det kan få stora konsekvenser för föreningar, företag och privatpersoner. "Vi tackar gudarna för att vi har bundet elavtal", säger Christian Ryning som driver Palace Hotell i Hultsfred.

Bandybanan i Målilla drar mycket el. "Risken är att vi skulle bli tvungna att ha is en kortare period än vad vi har nu", säger Mikael Karlsson, ordförande i Målilla GoIF.

Bandybanan i Målilla drar mycket el. "Risken är att vi skulle bli tvungna att ha is en kortare period än vad vi har nu", säger Mikael Karlsson, ordförande i Målilla GoIF.

Foto: Haris Dreco

Hultsfred2021-12-21 20:30

Snittpriset på el var 4,25 kronor per kilowattimme i södra och mellersta Sverige under tisdagen, vilket innebar ett nytt elprisrekord.

Vimmerby Tidning har frågat lokala företagare och föreningar i Hultsfreds kommun hur mycket de påverkas av de höga elpriserna.

– Vi har bundet elavtal, så vi påverkas inte. Men det är beklagligt. Det är hysteriska priser, säger Christian Ryning som tillsammans med sambon Robert Lindberg tog över Palace Hotell 2018.

– Vi band det på fem år när vi köpte hotellet. Vi har jättehög elförbrukning, så jag tänkte att det var bra att ha bundet elavtal. Och det tackar vi gudarna för nu.

Palace Hotell betalar därför inte mer än 38 öre per kilowattimme el.

– Det var en bra säljare på elbolaget. Han sa: Bind så länge du bara kan, för om fem år får man cykla fram elen själv om man ska komma ner i pris, säger Christian Ryning.

– Vi har ändå elräkningar på närmare 20 000 kronor i månaden. Hade det varit med dagens elpriser hade vi legat på 70 000–80 000 kronor, det är helt sanslöst.

Tommy Svensson Pöder, kultur- och fritidschef på Hultsfreds kommun, oroar sig för konsekvenserna av de höga elpriserna.

– Det som kan göra mig lite orolig är föreningslivet. Det är många föreningar som äger sina fastigheter. Elpriset blir en chock för många, säger han.

Målilla GoIF använder mycket el till sin bandybana.

– För tillfället har vi tur att vårt elabonnemang för bandybanan är bundet fram till hösten 2022, säger föreningens ordförande Mikael Karlsson som knappt vill tänka på vad som kommer att hända om elpriserna inte sjunker nästa år.

– Då är det riktig kris för oss. Det går åt så mycket el, så det blir en fruktansvärd kostnad om det skulle vara mildväder ute.

Föreningen kan tvingas dra ner på verksamheten.

– Risken är att vi skulle bli tvungna att ha is en kortare period än vad vi har nu.

Klädbutiken Zaags har också bundit sitt elpris.

– Vi har ett avtal där vi betalar runt 50–52 öre per kilowatt. Vi påverkas inte, men man är ledsen för folks skull. Det här är inte bra, säger butiksägaren Lars Gardelöf som konstaterar att en del privatpersoner blir hårt drabbade.

– Det måste göras någonting åt det här. Vissa betalar lika mycket för sin elförbrukning som vad de har i hyra.

Tack vare Arne Sävenstrand, som har jobbat med el i många år, betalar Hultsfreds orienteringsklubb ett fast elpris fram till den 31 december 2022.

– Varje gång elavtalet har gått ut under de sista 15 åren har jag bundit ett treårigt avtal. Den här gången var det bingo, säger Arne Sävenstrand.

Elen till klubbstugan kostar cirka 44 öre per kilowattimme, inklusive certifikat och moms.

– De stora bitarna är inte energikostnaden, utan den är bara en fjärdedel i princip. Sedan har du skatten, moms på skatten, överföringsavgiften och den fasta avgiften. Tyvärr är det ingen som vill sänka elskatten. 

Arne Sävenstrand berättar att elen kostade åtta öre per kilowattimme när han och frun Gunilla byggde sitt hus 1976. Sedan dess har priserna mångdubblats.

– Det är tragiskt, men det är inte mycket vi vanliga dödliga kan göra åt de höga kostnaderna.

Han rekommenderar ingen att binda elpriset i dagsläget.

– De som har rörligt får hålla ut och fundera på vårkanten hur de ska göra inför nästkommande månader.

"Vi har ändå elräkningar på närmare 20 000 kronor i månaden", säger Christian Ryning som har ett fast elpris för Palace Hotell.
"Vi har ändå elräkningar på närmare 20 000 kronor i månaden", säger Christian Ryning som har ett fast elpris för Palace Hotell.
420 procent högre elpris

Under den senaste månaden har elpriset i södra Sverige varit omkring 420 procent högre än motsvarande månad 2020, som dock var ett relativt billigt år. Det genomsnittliga priset för en kilowattimme el i södra Sverige har varit 83 öre i år, vilket kan jämföras med knappt 27 öre i fjol. Detta enligt Dagens Nyheter.

Att elpriset skjuter i höjden beror framför allt på de rekordhöga priserna på gas. Det uppger Jennie Nyberg, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!