Rådgivarnas tips – för den som kastar orangea kuvertet

Sex av tio är inte intresserade av sitt orange kuvert. Enligt Karin Ankarberg Hofsten på Länsförsäkringar ökar intresset först vid 55-60 år. "Då är det lite tungt", säger hon.

Karin Ankarberg Hofsten ger tre goda råd: Gör en prognos för att se vad du kan förvänta dig i pension per månad och jämför med din inkomst i dag. Gå igenom dina utgifter och hur du tror de förändras när du är pensionär och fundera på hur länge du kan tänka dig att jobba.

Karin Ankarberg Hofsten ger tre goda råd: Gör en prognos för att se vad du kan förvänta dig i pension per månad och jämför med din inkomst i dag. Gå igenom dina utgifter och hur du tror de förändras när du är pensionär och fundera på hur länge du kan tänka dig att jobba.

Foto: Privat

Hultsfred2021-03-21 17:00

I början av mars skickades 122 524 orange kuvert ut i Kalmar län, antingen fysiskt eller digitalt från Pensionsmyndigheten.

Enligt en undersökning som Länsförsäkringar gjort är det bara fyra av tio svenskar som har "en mycket eller ganska god" uppfattning om hur stor deras pension blir.

Även bland äldre, som närmar sig pensionen, är kunskapen ofta låg visar undersökningen.

– Jag märker att det är runt 55-60 år man börjar intresserar sig och tänka på sin pension i större utsträckning, säger Karin Ankarberg Hofsten, placeringsrådgivare med ansvar för bland annat Hultsfred och Vimmerby kommuner.

– Då kan det vara lite tungt att göra någonting åt det, tillägger hon.

Även om hennes kollega, rådgivningschef Anders Johansson, understryker att det aldrig är för sent att börja pensionsspara.

– Vårt råd är att börja spara till pensionen så fort man börjar jobba, sedan finns alltid möjligheten att minska summan eller göra ett uppehåll under perioder i livet, som när barnen bor hemma, säger han.

Anders och Karin är överens om att det är främst två saker som bidrar till det låga intresset för det orange kuvertet.

– Många tycker att det är mycket och svårt att sätta sig in i. Och framför allt skjuter många det framför sig, man vill inte se sanningen för att det är så långt borta. Men plötsligt är man där.

Hur tänker ni kring det dåliga intresset för pensionen?

– Det är oroande, tycker både Anders och Karin även om hon tycker att intresset ökat något.

– Förr när pensionssparandet var bundet till 55 år hade folk ännu svårare för att börja spara. Idag sparar man i ett investeringssparkonto, då tror jag folk känner att de ändå kan ta ut pengarna, i fall att de skulle behövas.

Finns det någon kvinnofälla när man kommer till pensionen?

– Att kvinnor ofta är mammalediga en längre tid, även om allt fler par delar på ledigheten numera, och många kvinnor jobbar deltid, vilket förstås påverkar pensionen, säger Karin.

Om man nu inte öppnat det orange kuvertet, hur tufft kan uppvaknandet bli när man väl går i pension?

– Förr sa man att man får ungefär hälften av sin lön, men med tjänstepensionen som arbetsgivaren sätter av blir det lite bättre, runt 60-65 procent av lönen, säger Anders och fortsätter:

– Men många vill gå i pension tidigare, generellt kring 62-63 år. Det påverkar förstås summan.

Men den som skjutit detta framför sig, vad kan den göra? Bland bankens råd på hemsidan finns följande:

1. Gå igenom vilka utgifter du har idag och hur du tror att de kommer att förändras när du är pensionär. 

2. Fundera på hur länge du kan tänka dig att jobba. Pensionen påverkas mest av vid vilken ålder du går i pension. 

3. Du kan öka din tjänstepension med uppåt 10 procent genom att välja bort eventuellt efterlevandeskydd. Har familjesituationen förändrats, om du blivit ensamstående eller barnen är vuxna och självförsörjande, kanske du betalar för ett skydd du inte längre behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!